Motstrøms hos NLA Høgskolen

Færre vil bli lærere og journalister, viser tall fra Samordna opptak. Men hos NLA Høgskolen øker søkertallene på begge studiene.

Læreryrket, som skulle få større anseelse med mastergradsstudier og krav om gode matematikk-kunnskaper, opplever i år en dupp i antall søkere nasjonalt. Men vedNLA Høgskolen kan studieadministrativ lederMorten Rasmussen glede seg over en markant økning i lærerspirer som søker seg til lærerutdanningen i Bergen.

– Vi gleder oss over en positiv trend. Det er fortsatt spennende å se hva det endelige tallene blir, sier Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Motstrøms

Tallene fraSamordna opptak viser at NLA Høgskolen har en økning på rundt 16 prosent på sitt totale studietilbud. Lærerutdanningene har en oppgang på 28 prosent, selv om 1.–7.-trinn-utdanningen trekker ned med en noe negativ trend. Grunnskolelærer-utdanningen for 5.–7.-trinn har en oppgang på 84 prosent hos høgskolen.

– Selv om det er en nedgang nasjonalt har vi oppgang for våre tilbud, kommenterer Rasmussen. Han noterer seg ellers en liten oppgang innenfor journalistikk-studiet, også det et fag som går ned på landsbasis.

– Dere har overbooket mer enn i fjor, hva er årsaken til det?

– Opptakskontoret vårt har jo opparbeidet en viss kompetanse for dette, for at en skal få det studentantallet som vi ønsker. Så vi sikter oss jo inn mot bestemte måltall, så håper vi at vi treffer. Hvis vi overbooker har vi gitt et tilbud, og da finnes det lover og regler for dette, sier han.

Spent på krav

Til neste år starter NLA Høgskolen opp lærerutdanning i Oslo. Tilbudet blir lokalisert i NLA Høgskolen Staffeldtsgate, og målet er å utdanne rundt 500 lærere årlig. Årets søkertall er derfor ekstra søt musikk for høgskolen.

– Kravene innenfor lærerutdanningene har blitt sterkere, blant annet med krav til karakteren fire i matematikk. Vi var derfor spente på hvordan den faktoren ville slå ut på opptaket.

Kan forklares

Av de andre kristne ­høgskolene som er med i Samordna opptak oppleverFjellhaug Internasjonale Høgskole en nedgang med 25,61 prosent i antall søkere. Studieveileder og informasjons­leder Sven Morten Kjølleberg forklarer det med at musikklinjen ved høgskolen ble lagt ned fra og med kommende studieår. Han sier at trenden for høgskolen er en økning de siste årene, og trekker særlig frem bachelorstudiet i teologi og misjon som har god søkning.

Haraldsplass,Betanien,Dia­konhjemmet ogMisjonshøg­skolen gikk fra januar av sammen iVID vitenskapelige høgskole. Den nye høgskolen har en nedgang sammenlignet med før fusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nedgangen forklares med en svikt i søkertall for sykepleiefaget i Oslo, forklarer prorektorBård Mæland. – Det er bittert, for der er vi normalt sterke. Men utenom dette har vi gode ­søkertall, sier han.