Kilder i Politidirektoratet sier at det trolig blir slutt på den generelle bevæpningen av politiet denne uken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Mot opphevelse av politibevæpningen – KrF fornøyd

Fredag blir det slutt på at norske politibetjenter må gå med våpen, opplyser kilder i Politidirektoratet (POD). KrF håper det kan redusere antallet negative hendelser knyttet til politiets våpenbruk.

Årsaken til endringen er Politiets sikkerhetstjenestes (PST) nedjustering av trusselbildet mot Norge. Politidirektoratet har nå kommet til at bevæpningen skal oppheves, melder Dagbladet.

KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier partiet er svært glad for at det trolig blir slutt på bevæpningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det betyr at Norge er et tryggere land. Vi tror på et sivilt preg på politiet og mener våpen kan skape avstand mellom politi og folk, sier Ropstad til NTB.

– Fører til eskalering

Den generelle bevæpningen av politiet har vært en omstridt ordning. Særlig sterk har kritikken vært fra opposisjonen, men også regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti har vært kritisk til at bevæpningen har vart et helt år.

Ropstad understreker at han har tillit til at politiet gjør gode, faglige vurderinger basert på det endrede trusselnivået.

– Når det brukes våpen, skjer det flere negative hendelser, slik som vådeskudd. Vi fryktet også at politibevæpning på sikt ville ført til at kriminelle grupper bevæpnet seg i større grad, og at dette kunne skapt en eskalering, sier Ropstad.

– Ingen kommentar

Fredag denne uken skulle det etter planen innføres en omstridt ny ordning der politiet skulle gå med våpen som ikke er ladd. Det har imidlertid vært kraftig motstand fra politiets egne tjenestemenn mot den varslede ordningen.

Politidirektoratet ønsker foreløpig verken å bekrefte eller avkrefte opplysningene om at bevæpningen skal oppheves.

– Vi har ingen kommentar, sier seniorrådgiver Kåre M. Hansen til NTB.

Lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), har flere ganger stilt spørsmål ved ordningens varighet. Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere rykter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke naturlig for meg å kommentere anonyme antakelser om vurderingene til POD, sier hun til NTB.

Ett år med våpen

Den generelle bevæpningen ble innført i november i fjor, da PST beskrev en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Etter PODs innstilling fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker, og siden er den midlertidige bevæpningen blitt forlenget en rekke ganger.

Ifølge Dagbladets opplysninger anbefaler POD oppheving av bevæpningen, og det er ventet at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil følge politiets innstilling. Tirsdag møter han i Stortinget for å svare på spørsmål om politibevæpningen og de mange vådeskuddepisodene siden ordningen ble innført.

– Om politiet ønsker å dra beredskapen ned, så må de vurdere det fra et faglig grunnlag og sikre en vurdering av hvordan man skal møte det gjeldende trusselbildet, sa Anundsen til NTB i forrige uke.

Les også
PST: Mindre risiko for IS-angrep i Norge
Les også
Terrorister på gutterommet
Les også
Politivåpen skal ikke lenger være ladd