Jenta ble funnet død i denne hytta på Beitostølen nyttårsaften. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Moren til 13-åring tiltales for grov omsorgssvikt

Moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften, er tiltalt for grov omsorgssvikt. Blant annet skal hun ha bedt jenta ta på seg vekter da barnevernet skulle veie henne.

Tiltalen er tatt ut av Hedmark og Oppland statsadvokatembeter.

Moren til jenta ble siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at jenta trolig døde av avmagring. Moren har hele tiden nektet straffskyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avslo anbefalinger

Ifølge tiltalen avslo moren blant annet tilbud og anbefalinger fra spesialisthelsetjenesten. Hun skal ha unnlatt å ta med jenta til helsekontroller hos fastlege til tross for at slike kontroller var en forutsetning da jenta ble skrevet ut fra sykehus.

Moren skal også ha sendt henne en SMS der hun ha henne ta på seg vekter og løse klær i forbindelse med at barnevernet skulle gjøre en veiing.

BMI på 8,8

I tiltalen konkluderer statsadvokat Arne Ingvald Dymbe med at jenta døde som følge av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Hun hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på 8,8 da hun døde 31. desember 2015. Alt under 18,5 i BMI regnes som undervektig.

Etter at den 13 år gamle jenta døde, har moren og familien fortalt at mangeårig mobbing var årsaken til den unge jentas spiseforstyrrelser. Fylkesmannen i Oslo og Akershus undersøkte saken og konkluderte med at både skoler og kommunen hadde strukket seg svært langt for å følge opp jenta, men konkluderte også med at formelle prosedyreregler ikke var fulgt.

Les også
Forsvarer til 13-åringens mor: – En kvalifisert skivebom
Les også
Fylkesmannen mener barnevernet sviktet 13-åringen
Les også
Minst fem klinikker behandlet 13-åring som døde
Les også
Kirken samlet ungdom i sorgen over 13-åringen
Les også
– 13-åring utsatt for alvorlig mobbing