Kirken samlet ungdom i sorgen over 13-åringen

150 mennesker fylte Lommedalen kirke søndag ettermiddag. De var samlet i sorgen etter den 13-årige jenten som ble funnet død nyttårsaften.

Det var foreldre og ungdommer i lokalmiljøet der den 13-årige jenta har vokst opp som tok initiativ til å samles i kirken etter at nyheten om dødsfallet ble kjent.

– Det kom som en ekstrabelastning. Vi valgte uansett å fokusere helt og holdent på det behovet disse ungdommene hadde for å komme sammen i kirken, søke Gud, be og få hjelp med sine følelser og tanker, forteller Grønvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Privat initativ

I løpet av mandag ble flere detaljer kjent. Blant annet viste obduksjonsrapporten at jenta trolig døde av avmagring. Helsepersonell som fant henne reagerte på at hun var ekstremt tynn. Politiet har siktet moren for grov omsorgssvikt med døden til følge, samt å ha unnlatt å hjelpe datteren.

Samlingen i Lommedalen kirke var ikke en offisiell minnesamling, men et privat initiativ fra foreldre i forståelse med nær familie av den avdøde.

– Samlingen kom i stand etter at foreldre med barn på samme alder følte behov for å ivareta ungdommene sine og venner av dem. De kontaktet kirken og vi la en plan i samråd med rektor.

Skolen hadde en åpen samling like etter kirkens samling. I tillegg valgte skolen å holde åpent mandag, til tross for at skolen ikke begynte før tirsdag.

Voksne og unge

150 mennesker valgte altså å ta sorgen sin til kirken søndag ettermiddag. Sogneprest Grønvik roser foreldre for å ha engasjert seg i ungdommenes sorg.

– Det er unge ungdommer vi snakker om her. Det er tydelig at mange foreldre valgte å bli med, det er positivt. Så er det selvsagt også voksne som selv er berørt. Dette er en av deres bekjente, og moren er også nå i en kritisk situasjon.

For Grønvik var det viktig å realitetsorientere de fremmøtte, la dem kjenne på at tragedien faktisk hadde skjedd. Han snakket også om hvilke type følelser som ofte melder seg i slike situasjoner.

– Og så er vi jo en kirke, der det er naturlig å henvende oss til Gud i bønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omsorg

Den erfarne presten forteller om en stillferdig samling der sterke følelser fikk utløp gjennom tårer og omfavnelser.

– Det er godt å se hvor mange ungdommer som tydelig trengte hverandre og som brydde seg om hverandre. Vi fikk dele et relevant, bærekraftig og velprøvd budskap som har funnet ord og språk gjennom flere tusen år.

Han tror at en del kunne kjenne på spørsmålet om tragedien kunne vært unngått og om en burde ha gjort noe. Forsamlingen valgte å synge Deilig er jorden før de forlot hverandre.

– For noen uker siden sang de samme ungdommene denne sangen med glede og forventning. Nå sang vi den litt mer på tross, sier Grønvik.

Bekymringsmelding

Den 13 år gamle jenta bodde i Øystre Slidre i bare en kort periode og hadde ifølge rådmannen i kommunen flyttet til Oslo. Omstendigheter rundt saken førte til at kommunen sendte bekymringsmelding til barnevernet i november. Så fikk de en automatisk melding om at jenta og moren hadde flyttet videre til Oslo, ifølge rådmann i Øystre Slidre, Øyvind Langseth.

– Hun bodde ikke i kommunen i desember. Hvem som ellers er i kommunen på hytte og hvem de har med seg, har ikke kommunen oversikt over, sier Langseth.

Mandag ettermiddag ble moren utskrevet fra sykehus og samtidig pågrepet av politiet. Fylkeslegen i Oppland skal ifølge VG ha opprettet tilsynssak for å finne ut hva som skjedde da jenta døde.