Misjonærdatter kan bli skytterdronning

Anette Thingbø (21) er en av landets beste på skytterbanen. Hun satser høyt under årets storsamling for skyttere.

– Jeg har som mål å komme på kongelaget, og drømmer om å bli årets skytterdronning. Hvis alt klaffer og jeg har dagen, så er jeg god nok til å klare det. Men det er små marginer, fortellerAnette Thingbø til Dagen.

Årets landsskytterstevne starter i Målselv iTroms den 29. juli, og torsdag 4. august skal det avgjøres hvem som er landets beste skytter. Dette skjer direkte påNRK1 etterDagsrevyen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vokste opp i Tanzania

Anette Thingbø kommer fra Kverneland påJæren, og representerer Time skytterlag. Foreldrene hennes har vært misjonærer forNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM) iTanzania, og Anette bodde iAfrika fra hun var fire til ti år. Misjonsstasjonen lå like vedSerengeti nasjonalpark, som blant annet er kjent for sitt rike dyreliv.

– Foreldrene mine var ofte på jakt, og skjøt blant annet gnu, bøffel og villsvin. Jeg var også med, men jeg likte det ikke, for det smalt så veldig da de skjøt. Ingen hadde tro på at jeg skulle begynne med skyting, smiler den sympatiske jenta.

Anlegg for skyting

Det var litt tilfeldig at Anette begynte på skytebanen. Moren lurte først på om skiskyting kunne være aktuelt for datteren.

– Men med min oppvekst i Afrika var jeg ingen skiløper. Kanskje bare skyting kunne være noe for meg? 13 år gammel begynte jeg i Time skytterlag, og jeg var da litt eldre enn andre som vil satse på denne idretten, minnes hun.

Misjonærdatteren trivdes fra første dag, og det ble raskt oppdaget at hun hadde anlegg for skyting. Hun fikk god oppfølging, og var snart på høyde med sine jevnaldrende, og ble stadig bedre.

Sterke resultater

Anette Thingbø var junior og 16 år da hun første gang skjøt full pott, det vil si 350 poeng, i liggende og knestående skytestillinger. I mai i år ble hun den 20. skytteren - og andre kvinne - i Norges historie som har skutt 350 poeng som senior. Det skytes både i ligg, kne og stå i seniorprogrammet. Da skiven hennes skulle anvises, var det bare tiere på alle de 35 skuddene, og det er en sterk prestasjon.

Thingbø er en av svært få skyttere her i landet som har skutt fullt hus både på 15 og 200 meters bane, på stevner.

– En av de kjekkeste opplevelsene som skytter, var da jeg ble Nordisk ungdomsmester i Danmark i 2014. Det var også moro da jeg som junior i 2012 ble tatt ut for å representere Rogaland under samlagsskytingen på Landsskytterstevnet, og vi vant, smiler Anette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristen tro

Den dyktige skytteren legger ikke skjul på at hun er kristen. På salongbordet hjemme hos henne ligger blant annet Bibelen og troslæren «Jeg vet på hvem jeg tror» av Carl Fr. Wisløff.

– Det betyr veldig mye at jeg får være en kristen, og det er en viktig del av livet mitt. Jeg ser det også som en gave at jeg skal få ha en tro på Gud i skyttermiljøet. Det er et åpent og inkluderende miljø med veldig få kristne, og jeg ønsker å være lys og salt for Jesus, understreker hun.

Tatt på alvor

– Hvordan er det å være en kristen i dette miljøet?

– Jeg blir tatt på alvor, og blir respektert for det jeg står for. De fleste vet at jeg er en kristen, og noen spør meg om nettopp dette. Ved flere anledninger har jeg snakket med folk om min tro. Jeg får være meg selv på en ekte måte, og spre Guds kjærlighet blant mine skyttervenner, forteller Anette Thingbø.

Det at hun har oppnådd gode resultater på skytterbanen, er også en døråpner for hennes kristne tro i miljøet.

Mentalt sterk

De tre siste årene har hun vært på landslaget til det frivillige skyttervesenet (DFS), og håper at hun får fortsette på dette laget.

– Hva er din sterke side som skytter?

– Jeg har nok en mental styrke. Det er viktig å være opptatt av det rette, og ikke begynne å tenke på feil ting slik at du mister konsentrasjonen, svarer Anette Thingbø, som nå har full fokus inn mot Landsskytterstevnet.