«Mirakeljente» født mens tyfonen herjet

Ty­fo­nen Hay­i­an fort­set­ter å spre død og øde­leg­gel­se i Asia. Men midt oppe i tra­ge­die­ne kom­mer nytt liv til ver­den.

Emily Sa­ga­lis gråt gle­des­tå­rer da hun man­dag fødte en liten pike i en uværs­her­jet byg­ning fly­plass­byg­ning som var om­gjort til syke­hus på en fly­plass i byen Ta­clo­ban på øya Leyte. «Mi­ra­kel­jen­ta» fikk nav­net Bea­triz, etter Emi­lys mamma som er sav­net etter uvæ­ret.

- Hun er så vak­ker. Jeg gir henne nav­net Bea Joy til ære for min mor Bea­triz, hvis­ket en ut­mat­tet Emily etter fød­se­len. Bea­triz var man­dag mor­gen norsk tid ennå ikke fun­net, etter at hun ble tatt av en kjempe­bøl­ge skapt av Hay­i­an nær fa­mi­li­ens hjem ved Ta­clo­ban.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 10.000 døde

Mer enn 10.000 men­nes­ker kan ha mis­tet livet i uvæ­rets her­jin­ger på Leyte, og mange hund­re på andre øyer i Fi­lip­pi­ne­ne. Hay­i­an er den ver­ste na­tur­ka­ta­stro­fen i Fi­lip­pi­ne­nes his­to­rie, og det mel­des om plynd­ring i om­rå­de­ne som ble ram­met.

Myn­dig­he­te­ne i Ma­ni­la ber be­folk­nin­gen vise tål­mo­dig­het, hvor vans­ke­lig det enn måtte være, men un­der­stre­ker sam­ti­dig at lov­brudd ikke vil bli to­le­rert. - Vi har for­stå­el­se for at mange er for­tvil­te, men vi kan ikke godta anar­ki, sa po­li­ti­ets tals­mann Re­u­ben Sin­dac man­dag.

Nøden blant de over­le­ven­de er stor. - Vi har in­gen­ting, og det kom­mer in­gen­ting til oss. Vær så snill å sende oss hjelp, ba Gilda Mai­nao i nes­ten helt øde­lag­te Ta­clo­ban i fi­lip­pinsk kring­kas­ting man­dag.

Viet­nam og Kina

Etter å ha her­jet over Fi­lip­pi­ne­ne i hel­gen, ram­met Hay­i­an Viet­nam og Kina. Ki­ne­sis­ke myn­dig­he­ter mel­der om minst tre om­kom­ne og har eva­ku­ert rundt 39.000 men­nes­ker, mens minst ti viet­na­me­se­re døde i ulyk­ker under de hek­tis­ke for­be­re­del­se­ne foran uvæ­ret.

Hay­i­an raste inn over den viet­na­me­sis­ke kys­ten i pro­vin­sen Quang Ninh, om­trent 160 kilo­me­ter nord for ho­ved­sta­den Hanoi. Styrt­regn og over­svøm­mel­ser ram­met de nord­øst­li­ge og midt­re de­le­ne av lan­det, en­kel­te ste­der med opp til 271 milli­me­ter ned­bør på ett døgn.

Et ki­ne­sisk laste­skip med et mann­skap på sju var sav­net uten­for kys­ten av den ki­ne­sis­ke pro­vin­sen Hai­nan, som lig­ger nær gren­sen mot Viet­nam. Hai­yan ram­met også pro­vin­se­ne Guangxi og Guang­dong sør i Kina, opp­lys­te myn­dig­he­te­ne i Bei­jing. (©NTB)

Les også
Desperat situasjon på Filippinene
Les også
Nordmenn frykter for slektninger på Filippinene