Nordmenn frykter for slektninger på Filippinene

Erlend Johannesen, som er i det tyfonherjede området Tacloban på Filippinene, har tatt kontakt og har det bra, opplyser organisasjonen Streetlight.

Uten­riks­de­par­te­men­tet har mot­tatt flere be­kym­rings­mel­din­ger fra på­rø­ren­de i Norge som ikke kom­mer i kon­takt med nord­menn som er på Fi­lip­pi­ne­ne, opp­ly­ser kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Kris­tin En­stad i UD.

- Si­tua­sjo­nen er uover­sikt­lig på grunn av at te­le­fon­for­bin­del­se­ne og strøm­for­sy­nin­ge­ne i de ram­me­de om­rå­de­ne er nede. Am­bas­sa­den i Ma­ni­la job­ber med å skaf­fe seg over­sikt. Men det er vans­ke­li­ge ar­beids­for­hold, sier En­stad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi job­ber nå med å sjek­ke ut be­kym­rings­mel­din­ge­ne, men vi har ingen kon­kret in­for­ma­sjon om at nord­menn er di­rek­te ram­met, un­der­stre­ker En­stad.

Prø­ver kon­ti­nu­er­lig

En av dem er Er­lend Jo­hann­e­sen iStreet­light Norge. Jo­hann­e­sen diver barne­hjem­met Street­light i Ta­clo­ban, men det har ikke vært mulig å nå ham etter­som te­le­fon­net­tet brøt sam­men som følge av den kraf­ti­ge ty­fo­nen.

Han var sist i kon­takt med kol­le­ger og fa­mi­lie hjem­me i Norge natt til fre­dag. Det var en knapp time før te­le­fon­net­tet brøt sam­men. Da opp­holdt han og barna seg i en be­tong­byg­ning på barne­hjem­met.

I halv seks-ti­den lør­dag meld­te NTB at Jo­hann­e­sen hadde gitt lyd fra seg.

- Da har vi fått po­si­ti­ve ny­he­ter fra Fi­lip­pi­ne­ne. Er­lend fikk låne en PC med nett­for­bin­del­se, og han rakk ak­ku­rat å gi lyd fra seg, sier Ro­bert Hoven, nest­le­der i Street­light Norge til NTB.

Vold­som styr­ke

Ty­fo­nen Hai­yan traff Fi­lip­pi­ne­ne med vold­som styr­ke fre­dag og er den kraf­tigs­te som noen­sin­ne er re­gist­rert over land i det sør­øst­re Asia.

Myn­dig­he­te­ne har slitt med å få over­sikt over om­fan­get av øde­leg­gel­se­ne fordi store deler av kom­mu­ni­ka­sjons­net­tet til om­rå­det er brutt sam­men.

Men TV-bil­der og presse­fo­to­gra­fi­er viser enor­me øde­leg­gel­ser og hele by­de­ler som er knust til pinne­ved i Ta­clo­ban, der nord­man­nen Er­lend Jo­hann­e­sen dri­ver et barne­hjem. Ven­ner og fa­mi­lie i Norge har ikke hørt fra ham siden fre­dag etter­mid­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hai­yan var lør­dag på vei mot Viet­nam, der den ven­tes å tref­fe land ved 7-ti­den søn­dag mor­gen lokal tid.