Slik skaper Sebastian Bergne en julekrybbe ved hjelp av helt enkle geometriske figurer. Figuren koster 200 britiske pund, eller omtrent 2300 norske kroner.

Minimalistiske julekrybber tar av på nett

Frans av Assisi og Jesus-batteri er noen av tolkningene folk har delt i sosiale medier denne julen.

De siste dagene har det dukket opp flere bilder av hjemmelagde julekrybber. Det hele startet med at den amerikanske twitterbrukeren Kirby Jones kvitret et innlegg med bilder av flere «minimalist julekrybber».

Ved hjelp av helt enkle figurer kan man gjenskape motivet fra julenatten. Slik som denne twitterbrukeren for eksempel har gjort ved hjelp av batterier. Skjermdump: Twitter

Dette satte nettet i kok og det tok ikke lang tid før kommentarfeltet hennes var fylt av folks egne humoristiske tolkninger av det kjente motivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i stedet for profesjonelle, minimalistiske designkrybber, består heller julekrybbene av vanlige husgjenstander som batterier, vaskemiddel, krydderdåser. Fact box

Minimalisme

Til tross for humoristiske tolkninger, er minimalismen en velkjent og utbredt kunstretning.

Frida Forsgren mener at alle kan kjenne seg igjen i julenattsfortellingen. Selv har hun jobbet mye med både julekrybber og minimalisme.

Hun er førsteamanuensis ved institutt for visuelle sceniske fag ved Universitetet i Agder, og er fagansvarlig for minimalisme for Store norske leksikon.

– Minimalismen som kunstretning oppsto på 1960-tallet. Som vanlig i kunsten var det en motreaksjon mot det som heter abstrakt ekspresjonisme, som var preget følelser og energi. Minimalistene, derimot, begynte å lage kunst hvor de fjernet alle følelser og patos. De ville fjerne alt annet enn det du ser, forteller hun.

Frans av Assisi

Julekrybben er langt ifra en moderne oppfinnelse. Faktisk er det en tradisjon som strekker helt tilbake til middelalderen.

– Opprinnelig var det Frans av Assisi som skapte den første julekrybben allerede i 1223 i den lille, italienske byen Greccio, sier Forsgren.

– Frans var opptatt av å skape innlevelse og emosjonell tilknytning til julefortellingen. Han brukte derfor mange rekvisitter som ekte dyr, lokale innbyggere og en levende baby.

Sjarmerende hjemmelagd julekrybber av enkle trefigurer. Skjermdump: Twitter

Dette er en tradisjon som er blitt videreført frem til i dag hvor vi fremdeles setter opp julespill.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i julekrybbemotivet. Jeg er ikke personlig kristen, men jeg har alltid vært personlig opptatt av motivet. Det handler om kjærlighet, lys og nytt liv. Det nyfødte barnet som blir født i harde kår blir et symbol på håpet vi alle lever med om at verden skal bli bedre, fortelleren hun.

Korona-krybber

At hjemmelagde minimalist-julekrybber har eksplodert nå, er neppe en overraskelse.

– Jeg tror det er har veldig mye med pandemien å gjøre. Flere av mine egne studenter har jobbet på lignende vis hjemme på hybelen hvor de bruker ting rundt seg. Disse krybbene er nok veldig 2020.

Denne twitterbrukeren påstår at han fant do-renserne sine «tilfeldigvis» stilt opp slik. Skjermdump: Twitter

Hun synes det er kult at folk lager sine egne krybber av husgjenstander.

– Det er veldig sjarmerende. Noen av julekrybbene får deg til å trekke på smilebåndet, for eksempel do-renserne. Jeg er fascinert over hvor lite som skal til før man kan gjenskape en fortelling og skape et budskap. Det er artig at folk eksperimenterer med konseptet, sier hun.

Slik tolker minimalist-designer Emilie Voirin det kjente motivet.
Vil du delta på trenden?

– Send meg et bilde av din hjemmelagde minimalist-julekrybbe på e-post til anders@dagen.no.

Les også
Her blir det drive-in foran julekrybbene
Les også
Han ser engler og julekrybber i gamle trestykker i fjæresteinen