PRIVATSKOLE: St. Paul videregående skole i Bergen er blant skolene som nå får tilskudd til husleie og dekning av kapitalutgifter. Så langt får elever i private skoler bare litt over en prosent av det elever i det offentlige får.

Mini-tilskudd til husleie for private skoler

For første gang i historien har private skoler fått statlig arealtilskudd. Men beløpet er omlag en prosent av tilsvarende utgifter i offentlige skoler, skriver Odd Sverre Hove.

Stortinget vedtok å bevilge 10 millioner kroner til ordningen i 2014. Tildelingen har ikke kommet før nå, og Utdanningsdirektoratet har fordelt pengene med et likt beløp på hver elev. Det betyr kroner 325 og noen øre pr. elev. I den offentlige skolen er husleie-utgiftene beregnet til 30.000 kroner pr. elev hvert år.

– Det er bra med de pengene som er kommet, men det er jo som en dråpe i havet, kommenterer Torgeir Flateby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har ambisjoner om å jobbe for å heve kapitaltilskuddet ytterligere. 10 millioner kroner er en viktig start og en god begynnelse, sier utdanningspolitisk talsmann i Kristelig Folkeparti, Anders Tyvand.

Håp og skuffelse

Flateby sier at de ikke hadde ventet mere poenger nå, men at de hadde håpet at det skulle legges inn noe mer i forslaget til revidert nasjonalbudsjett i mai.

– Vi trodde det var derfor de ventet med tildelingen av pengene, men det stemte altså ikke. Det kom ikke noe forslag fra samarbeidspartiene KrF og Venstre heller. Det var vi veldig skuffet over.

– Nå håper vi på 2015-budsjettet, sier generalsekretæren.

Han legger til at han synes det er veldig sørgelig at de fire ikke-sosialistiske partiene, som har flertall på Stortinget, ikke har gått ut med forslag om mer penger i revidert.

– Jeg kritiserer ikke fordelingen, men synes det er sørgelig at de holder igjen på kapitaltilskuddet, sier Flateby, som ikke har fått noen signaler om neste års budsjett.

Jobber for mer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anders Tyvand kan heller ikke love annet enn at KrF har planer for å jobbe med å øke kapitaltilskuddet til private skoler.

– Jeg er glad for at det blir bevilget penger i år og at summen blir fordelt likt pr. elev. Det har vært viktig for oss med et system som både er fornuftig, rettferdig og lite byråkratisk, sier Tyvand.

Han mener at formuleringen i den blå regjeringserklæringen var ganske ufornuftig. Der heter det at «Regjeringen vil vurdere kapitaltilskudd til etablerte friskoler for oppgradering av eldre bygningsmasse».

– Det koster å drive skole enten man eier eller leier, om man har nytt eller gammelt.

Tyvand legger til at partiet har ambisjoner om å jobbe for å heve kapitaltilskuddet ytterligere og er enig i at årets beløp er alt for lite.

– Det kommer til å være en av våre prioriteringer innenfor skoleområdet i budsjettforhandlingene. Jeg kan love at dette er en sak vi vil løfte fram, sier stortingsrepresentanten fra Vestfold.

Uklart signal

Torgeir Flateby har ikke fått noen signaler om hva som kan skje med neste års budsjett. Men han viser til det han kaller et «positivt, men uforståelig signal i regjeringserklæringen.» Han skjønner ikke hva de blå partiene mener med formuleringen «eldre bygningsmasse».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Der er de fire partiene også uenige i tolkningen. Men det ligger et tydelig signal der om at det kommer.

– Men vi har ikke håp om noe som helst før vi ser det på trykk i budsjettforslaget, sier KFF-generalen.

St. Paul

Gjermund Høgh, prosjektleder ved St. Paul gymnas i Bergen, har funnet ut at grunnskolen får 115.254,- kroner for inneværende år mens St. Paul Gymnas får kr 28.994,-

– Så langt er ikke dette beløp som flytter fjell, men vi håper på at det er en god start, kommenterer Høgh, som legger til at beløpet, som ventet, ble likt fordelt pr. elev til alle private grunn- og videregående skoler.

Tilskuddet ble utbetalt til skolene tirsdag denne uken og skal altså bidra til dekning av husleie og kapitalutgifter.

1. oktober

I e-posten som har gått fra Utdanningsdirektoratet til privatskolene heter det blant annet at «Tilskuddsordningen er budsjettstyrt. Dette innebærer at tilskuddssatsen per elev avhenger av antall elever per 1. oktober året før budsjettåret. Tilskuddet blir utbetalt som et eget tilskudd til de skolene som er omfattet av ordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Elevtall per 1. oktober 2013 legges til grunn for utbetalingen i 2014. Dette innebærer at ev. nye skoler som har oppstart fra høsten, først får kapitaltilskudd fra året etter oppstart.»

Arealtilskudd

Norske private skoler har i mange år kjempet for å få tilskudd til husleie

10 millioner kroner ble bevilget i 2014-budsjettet

Utdanningsdirektoratet har delt pengene likt mellom samtlige elever

Skolene får litt over kr 325 pr elev som var registrert pr 1. oktober i fjor

Det utgjør litt over en prosent av tilsvarende kostnader i offentlige skoler

Skolene får litt over kr 325 pr elev som var registrert pr 1. oktober i fjor

Les også
Skolebyråd vil straffe fravær med å ta barnetrygden
Les også
Kritiske til at kronprinsbarna begynner på privatskoler