FRYKT: Flere tar av seg kippaen fordi de er redde. – Men de burde ikke godta dette, de burde ikke gi etter for frykten, sier en jøde bosatt i Frankrike.

Mindre kippabruk- mer frykt i Frankrike

Frykten øker blant franske jøder som lurer på om de fortsatt kan bruke typiske ­jødiske klær eller kjennetegn.

– Det er flere som tar av seg kippaen fordi de er redde. Men de burde ikke godta dette, de burde ikke gi etter for frykten, sier den tunesiskfødte Claude Chiche.

Chiche bor i en bydel i Paris sammen med mange ortodokse jøder, og hans synspunkter føyer seg inn i debatten blant den halve millionen franske jøder etter at en lærer med kippa ble angrepet i Marseille mandag 11. januar. En kurdisk tenåring med forbindelse til IS utførte overfallet, melder Religion News Service.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Droppe kippaen

Etter angrepet forslår leder for det jødiske samfunnet i Marseille at jødiske menn og gutter skal la være å bruke hodeplagget «til forholdene bedrer seg.»

– Når vi blir gjenkjent som jøder, kan vi bli overfalt og til og med risikere døden, legger han til.

Overfallet skjedde rett etter ettårs dagen for terrorangrepet i Paris der 17 personer ble drept, fire av dem var jøder. Det siste overfallet har økt frykten blant jøder for at det kan komme mer vold. Jøder i tusentall har forlatt landet de siste årene, og et stort antall av disse har dratt til Israel.

Jødisk identitet

De øverste jødiske lederne oppfordrer samtidig menn til å holde på sin religiøse identitet og fortsatt gå med kippa.

– Vi burde ikke gi etter en tomme, sier den franske sjefsrabbineren, Haim Korsia.

Lederen for den nasjonale jødiske paraplyorganisasjonen CRIF, Roger Cukierman, er enig og sier at det å ta av seg kippaen i det offentlige rom, er det samme som å gi opp.

Sosiolog Martine Cohen ved forskningsinstituttet CNRS i Paris sier at mange franske jøder kjemper med motstridende følelser. De ønsker å leve ut sin tro i åpenhet, mens de samtidig frykter for represalier når de gjør det.

– Mange franske jøder føler seg fullstendig integrert i Frankrike, selv om de er mer enn noensinne på vakt mot antisemittismen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skjuler kippaen

Israel Nessim står utenfor en synagoge i det nordlige Paris. Raskt tar han av seg hatten og viser at han har en kippa under.

– Som jøder er vi forpliktet på vår religion. Vi skal holde våre tradisjoner. Men selv om vi lar være å gå med kippa, blir vi likevel angrepet. Vi blir alltid avslørt som jøder, sier han.

Å gå med kippa eller jarmulke er obligatorisk blant ortodokse jødiske menn og gutter, særlig de som studerer torahen eller når de går inn i en synagoge.

Også Tyskland

Frankrike er ikke eneste landet der kippaen er blitt en rød klut. I nabolandet Tyskland anbefalte den jødiske lederen Joseph Schuster i fjor jødiske menn å ta av seg kippaen i områder med mange muslimske innbyggere av frykt for antisemittisme.

Tirsdag 12. januar ble en fransk jødisk politiker funnet omkommet i sitt hjem utenfor Paris i noe som rapportene omtaler som et selvmord.

Les også
Jødisk lærer angrepet av 15-åring med machete i Frankrike
Les også
«Dikt og forbannet løgn» om Palestina
Les også
Tel Aviv preget av terrorfrykt
Les også
Ny utgave av Hitlers «Mein Kampf» til salgs i TysklandEngasjér deg!
Les også
Ensomme ulver og ekstremismens vugge