Bosetningen Maale Adumim på Vestbredden, fotografert i juli 2015. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Midtøsten-kvartetten ber om stans i bosetting

Israel må stanse bosetningsaktiviteten på Vestbredden hvis tostatsløsningen ikke skal dø, erkjenner Midtøsten-kvartetten i en ny rapport.

Tostatsløsningen er i fare, fastslår USA, Russland, FN og EU i den lenge varslede rapporten som ble presentert for FNs sikkerhetsråd torsdag og offentliggjort fredag.

Israels pågående bygging av bosetninger, øremerking av palestinsk land til israelsk bruk, samt hindre for palestinsk utvikling, ødelegger gradvis mulighetene for en tostatsløsning, heter det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reiser tvil

«Dette medfører legitime spørsmål om Israels intensjoner på lang sikt, noe som styrkes av uttalelsene til enkelte israelske ministre om at det aldri må opprettes en palestinsk stat», heter det videre i rapporten.

Både statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas sier at de støtter en tostatsløsning, men rapporten sier at dette er et stadig mindre sannsynlig resultat om dagens kurs fortsetter.

En talsmann for USAs utenriksdepartement ga uttrykk for det samme da han i en kommentar til rapporten fredag sa at alt håp om en tostatsløsning blir knust om israelske og palestinske ledere fortsetter på samme kurs som i dag.

Netanyahu på sin side reagerte på rapporten med å kalle det en myte at bosetningene er et hinder for fred.

Krav til palestinerne

Palestinske myndigheter bes også ta grep, blant annet ved «å stanse oppfordringer til vold, samt styrke pågående tiltak i kampen mot terrorisme». I rapporten fordømmes også stadig væpning og militant virksomhet på Gazastripen.

Det vises også til at mangelen på palestinsk samling og en prekær humanitær situasjon også bidrar til manglende stabilitet som i sin tur hemmer arbeidet for en forhandlingsløsning.

Totalt bor minst 570.000 israelske bosettere på Vestbredden, inkludert det annekterte Øst-Jerusalem, ifølge rapporten.

Rapporten er et ledd i et nytt internasjonalt forsøk på å gjenopplive fredsprosessen som har ligget død i over to år. Det siste forsøket, som ble ledet av USA, kollapset i april 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Terroristen tok seg helt inn på barnerommet
Les også
– Palestinsk kvinne angrep israelsk politi med kniv
Les også
Hebron avstengt etter palestinske angrep
Les også
Lakmustesten
Les også
Israelsmisjonen vurderer å kutte både «Israel» og «misjon»