Midtøsten informeres om norsk forsoning

Norske imamer erklærte fredag at striden rundt Muhammed-tegningene er avsluttet, og arbeider med å informere imamer i Midtøsten om forsoningen i Norge.

En tydelig lettet forsamling på 15 imamer som sammen representerer Islams Råd Norge og 46 muslimske menigheter i landet, sier i fellesskap at de aksepterer redaktør Selbekks unnskyldninger.

? Vi er glade for at Selbekk har forstått hvor sårende det er for muslimer, og vi ber muslimer om å akseptere hans beklagelser, sa leder Mohammad Hamdan i Islamsk Råd Norge.

Hele natten
Dermed er striden knyttet til de omstridte karikaturene av profeten Muhammed, som ble trykket i det kristne magasinet Magazinet 10. januar, nådd en ny fase.
Ifølge Islamsk Råd tilgir norske muslimer den som angrer og ber om unnskyldning, slik som redaktør Vebjørn Selbekk gjorde fredag morgen. Nå er det knyttet forventninger til om denne informasjonen når ut og blir tatt imot i områdene i Midtøsten og de deler av verden der demonstranter har tydd til voldelige protester.

? Islamske lærde i utlandet har sagt ja til å ta dette opp med sine. De oppfordrer til å avstå fra voldelige aksjoner og til å respektere andre religioner og andre lands diplomater. Vi er likevel fortsatt i startfasen og har mye å gjøre, sier Hamdan.

Da det ble klart at forsoningen var på vei, brukte de norske imamene hele natten fram mot fredag morgen i telefonen for å nå de troende miljøene rundt om i den muslimske verden. Både det muslimske og kristne miljøet i Norge har jobbet hele uken med å komme fram til fredagens løsning.

Fredagsbønn
Fredagsbønnen fredag ettermiddag blir en viktig kanal for å få ut budskapet til norske muslimer.
Islamsk Råd Norge erklærer at de fortsatt fordømmer publiseringen av karikaturtegningene, men sier samtidig at ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet som må respekteres, men at dette er en frihet som også innebærer et stort ansvar. Uttalelsen fra Rådet skal oversettes til flere språk.

Fraråder demonstrasjoner
Rådet oppfordrer også publikum til å holde seg unna demonstrasjoner der ingen ansvarlige organisasjoner står bak.

? Vi tar avstand fra demonstrasjoner som kommer i stand gjennom oppfordring via sms eller demonstrasjoner der ingen kjent organisasjonen står bak. Vi oppfordrer muslimer til å ikke delta i disse.


NTB, Mz