VÅPEN: Kongsberg Gruppen leverer våpen og materiell til mange land i verden. Her inspiserer Kong Harald materiell som er levert av Kongsberg Gruppen under et statsbesøk i Polen i 2012.

Menigheter eier våpenaksjer uten å vite det

To menigheter i Stavanger har ­aksjeposter i Kongsberggruppen ASA, som ­utvikler våpen og krigsmateriell.

Daglig leder i Kampen menighet i Stavanger, Ole Hellebust, leser i den månedlige rapporten som fondsforvalteren i SR-Bank sender menigheten.

– Ja, der står det Kongsberg Gruppen, sier han mens Dagen er på telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER: En test på lederskap

Hverken han eller andre i menigheten hadde fått med seg at midler investert i fond hadde blitt plassert i aksjer i våpenfabrikken.

– Jeg begynte som daglig leder i 2009 og disse fondene ble etablert lenge før min tid.

Han forteller at i likhet med mange andre menigheter i Stavanger ble det anbefalt å gå inn i et fond kalt SR-Bank Forsiktig. Hellebust sier at det den gang lå føringer fra menigheten om at fondene skulle investere i etisk forsvarlige aksjer.

– Man har overlatt dette til SR-Bank i tillit til at de følger retningslinjene vi gav dem, sier han.

Rådgiver

Heller ikke økonomisjef i Stavanger Kirkelig Fellesråd, Arne Sigurd Mossige var klar over at menighetene Kampen og Tjennsvoll eide aksjer i Kongsberg Gruppen.

– Jeg er kjent med at flere menigheter har andeler i ulike fond, blant annet i SR-Bank, men var ikke spesifikt kjent med at deler av disse plasseringene gjeldt eierandeler i Kongsberg Gruppen.

DEN NORSKE KIRKE: Melde seg ut?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at Kommunal Rapport etter to års kamp fikk åpnet Skatteetatens aksjonærregister, har flere interessante opplysninger kommet for dagen.

En av disse er altså at menigheten Tjensvoll og Kampen i Stavanger eier henholdsvis 342 og 184 aksjer i Kongsberg Gruppen ASA, som blant annet utvikler våpen og materiell til militære formål.

Fond

Kristne menigheter har muligheter til å investere midler, som arv og testamentariske gaver, aksjer og fond. I henhold til regnskapsforskriftens paragraf 9 er det fellesrådene og menighetsrådene som kan gjøre dette «slik at tilfredsstillende avkastning kan oppnås».

Investeringen skal ikke gå utover betalingsforpliktelser eller innebære vesentlig finansiell risiko. Bundne midler, arv som for eksempel er gitt til å pusse opp orgelet eller kjøpe nye møbler, kan ikke investeres i aksjer eller fond.

For Kampen menighet sin del handlet det om salg av en eiendom, som gav menigheten mulighet til å sette av penger i fond.

Økonomisjef Mossige er sikker på at menigheten ikke har plassert penger i Kongsberg Gruppen med vilje.

– Jeg føler meg rimelig sikker på at ingen menigheter går inn med aksjeposter i spesifikke selskap, men velger å plassere eventuelle midler i fond, eller hos forvaltere som påtar seg å plassere videre i rentepapirer, obligasjoner og aksjer. Menighetene og andre andelseiere vil vanligvis ha sitt hovedfokus på å oppnå en fornuftig og forsvarlig avkastning av kapitalen, og har frem til nå kanskje i mindre grad hatt detaljfokus på en gjennomgang av alle de enkeltposter som måtte være en del av den videre plassering i det enkelte fond. Administrasjonene i menighetene har mye å gjøre, alt fra søndagskole til kirkebygg. Det er ikke da sikkert de først og fremst tenker på slike problemstillinger.

Fellesrådet har selv nylig vedtatt et etisk reglement for investering av eventuelle midler. Dette følger samme standard som Statens pensjonsfond, også kalt oljefondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva gjør dere vider i saken, Mossige?

– Vi har allerede vært i kontakt med SR-Banks forvaltningsavdeling for å avklare noe mer rundt hvilke muligheter det er for å kunne påvirke egen portefølje i for eksempel SR-Forsiktig. Videre har vi anmodet om at de andeler som er knyttet til Kongsberg Gruppen byttes ut med andre selskap inntil menighetene har fått anledning til å ta spørsmålet om etiske sider ved disse andelene opp i møte med det nyvalgte menighetsråd.

Tar opp saken

– Hva gjør dere i Kampen videre, Ole Hellebust?

– Nå blir dette et tema. Det har jo vært valg, så menighetsrådet må sette seg. Men på første passende møte vil vi ha en gjennomgang av pengeplassering og investeringer.

– Vil dere gå gjennom resten av porteføljen også?

– Det gjør vi sikkert. Men disse fondene skal løpe sin gang mest mulig uforstyrret.

Kirkeverge Svein Inge Thorstvedt sier Fellesrådet ikke har noen mulighet til å gripe inn i avgjørelser tatt av det enkelte menighetsråd.

– Kongsberg Gruppen er en lovlig norsk virksomhet, de driver ikke med noe kriminelt. Men det er en etisk vurdering man må ta tak i og det oppfordrer vi de som spør oss om råd til å gjøre. Hva er det akseptabelt at pengene blir brukt til?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen ASA er et norsk, statseiet allmennaksjeselskap som leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innen offshore, olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart.

Ved inngangen til 2014 hadde selskapet driftsinntekter på 16,323 millioner kroner og 7 493 medarbeidere i mer enn 25 land. Hovedkontoret ligger på Kongsberg.

Kilde: Wikipedia

Les også
Ta vare på barna
Les også
Innvandrerne skapte oppsving i menighetenNORKIRKEN KONGSBERG
Les også
Stein Erik Hagen: – Jeg er bifil
Les også
Prestefamilie forlater sitt eldorado i nord og drar til Rio
Les også
Katolikkene kan få tilbake orgelavgiftenOrgelsaken