MULIGHETER: Kombinasjon av kirkas menneskesyn og nærhet til familier og lokalsamfunn og Unicefs ekspertise om barns kår og rettigheter, gir nye og unike muligheter til å løfte fram situasjonen for verdens barn, skriver Berit Hagen Agøy. På bildet ser vi syriske barn i et område utenfor Damaskus. Illustrasjonsfoto: Abd Doumany, AFP Photo/NTB Scanpix

Ta vare på barna

Barn, og særlig jentebarn, er de mest sårbare og utsatte i verden. I det som tilsynelatende er trygge hjem – også i vårt land – utsettes alt for mange barn for vold og overgrep fra dem som skulle beskytte dem. Noen lukker øynene og lar det skje. Men heldigvis ikke alle.

Et avisbilde sitter fast på netthinna mi. Ei 13 år gammel jente, flyktning fra Syria, giftes bort til en mye eldre mann. Ei fortvilet mor etterlater jentungen sin, som nå er forsørget, før hun og de minste barna flykter videre bort fra krig og nød. En hjerte­skjærende situasjon.

En veldig stor andel av de millioner av syrere som er på flukt er barn. Hvor mange av dem som har mistet eller kommet bort fra sine foreldre, er nesten for vondt å tenke på. Tusenvis av uskyldige barn mister livet eller blir lemlestet og utsatt for de mest grusomme ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange unge jenter blir giftet bort i flyktningleirene, til eldre menn som ønsker seg en ung kone. Alt for tidlige barnefødsler setter en stopper for skolegang, og hva verre er, ofte ødelegger de kroppen og sjelen for resten av livet, til jenta som ikke er klar for å bli mor. Mange av krigerne i terrorgruppene er unge gutter. Rotløse, fattige og ensomme ungdommer rekrutteres til å drepe andre og til selv å miste livet.

Dette skjer ikke bare i krigene i Midtøsten, men i alle kriger og væpna konflikter. Som alltid er det de mest sårbare, barna, som lider mest under fattigdom og i konflikt og kriser. Barn, og særlig jentebarn, er de mest sårbare og utsatte i verden. I det som tilsynelatende er trygge hjem – også i vårt land – utsettes alt for mange barn for vold og overgrep fra dem som skulle beskytte dem. Noen lukker øynene og lar det skje.

Men heldigvis ikke alle. For noen dager siden inngikk Unicef og Kirkenes Verdensråd en partneravtale hvor de forplikter seg til å samarbeide enda nærmere for å beskytte barn og sikre deres rettigheter. Organisasjonene vil særlig arbeide for å forhindre vold mot barn og se på hvordan barn også blir ofre for miljøødeleggelser.

Kirkens Verdensråd vil mobilisere lokalmenighetene i medlemskirkene i 140 land til å ta godt vare på barna. Prester og forkynnere må minne om at barn er uendelig verdifulle, de er fullverdige medlemmer av fellesskapet i kirka, og de skal ha sin trygge og rettmessige plass i lokalsamfunnet.

Kirkefolk driver et av verdens mest omfattende arbeid blant barn og unge. Vi eier en lang rekke skoler og institusjoner, og vi har en unik mulighet til å komme i kontakt med foreldre og andre som tar vare på barna.

Kombinasjon av kirkas menneskesyn og nærhet til familier og lokalsamfunn og Unicefs ekspertise om barns kår og rettigheter, gir nye og unike muligheter til å løfte fram situasjonen for verdens barn.

Les også
Krever bedre innsats for flyktningbarn