SKUFFET: Toril Margrete Bø Hansen er skuffet over at konvertitten Reza ikke vant fram i tingretten. Spesielt reagerer hun på punktet hvor retten hevder at Reza er en såkalt bekvemmelighetskonvertitt, altså at afghaneren skal ha konvertert utelukkende på bakgrunn av et motiv om å få opphold i Norge.

Mener dom viser mangel på forståelse

Den afghanske konvertitten Reza tapte mot Utlendingsnemnda (UNE) i tingretten. Hovedårsakene var tvil om motivet bak hans konvertering til kristendommen og hans mangel på refleksjon rundt frafallet fra islam.

– Vi er triste nå. Dette er frustrerende, og etter mitt syn uforståelig, sier Toril Margrete Bø Hansen, Rezas fadder, til Dagen.

– Jeg ser hvordan retten tenker, men jeg stiller meg spørsmålet om hva som skal til for å bli trodd som kristen. Jeg lurer rett og slett på hva som er godt nok. Jeg mener denne dommen viser en manglende forståelse for sakens realiteter fra rettens side, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rettsaken mellom den kristne konvertitten Reza og Utlendingsnemnda (UNE) pågikk i Oslo tingrett 23. og 24. mars. Den 22 år gamle afghaneren ble sendt ut av Norge før rettssaken startet, og måtte dermed forklare seg via telefon fra Kabul. Dette etter at forespørsler om å få bruke den norske ambassaden eller Kirkens Nødhjelps lokaler ble avvist. Reza gav flere ganger i løpet av forklaring uttrykk for at han var redd og ikke befant seg i trygge omstendigheter.

Nå har dommen falt.

LEDERARTIKKEL: Et nederlag for rettsstaten

Reagerer

Staten ved Utlendingsnemnda frifinnes, og Reza må dekke saksomkostningene som ligger på 81 250 kroner.

«Sentralt for rettens vurdering er Rezas manglende refleksjon omkring frafallet fra islam, betydningen av å konvertere, samt at konverteringen skjedde under klagebehandlingen i UNE kort tid etter at UDI hadde avslått å omgjøre sitt avslag», heter det i dommen.

Videre blir det konkludert med at Rezas konvertering ikke er reell, og at han derfor er en såkalt bekvemmelighetskonvertitt, en person som konverterer utelukkende på bakgrunn av et motiv om å få opphold i Norge.

Det er dette Hansen, som også var et av vitnene på Rezas side under rettssaken, reagerer på.

– Det er alvorlig å komme med en dom rundt hvorvidt en person har reflektert godt nok eller ikke når det gjelder troen på Jesus. Jeg vet at Reza har tatt troen sin på alvor hele tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Snakket med Reza

Hansen er også klar på at afghaneren hele tiden har vært ærlig når det gjelder hvorfor han valgte å bli en kristen, og at det ikke er trygt for ham i Afghanistan uavhengig av om valget ble tatt med ønske om å få opphold i Norge eller ikke.

– Min erfaring er at Reza har vært oppriktig i denne prosessen hele tiden. Denne saken handler jo om at Reza er en kristen nå, og det er det retten må ta stilling til. Det er like farlig for ham i Afghanistan uansett hva motivene hans måtte ha vært, sier hun.

Videre kan hun fortelle at hun har vært i kontakt med 22-åringen etter at dommen falt.

– Jeg ringte og fortalte ham om dommen. Det var tungt for ham å ta imot den beskjeden. Han hadde et håp om at retten ville tro ham.

– Kommer dere til å anke?

– Det er det for tidlig å si noe om.

Overrasket

Rezas advokat, Knut Olaf Eldhuset, mener dommen er streng.

– Spesielt det voldsomme kravet til refleksjon rundt hvorfor Reza forlot islam. Det er nærmest uforståelig. Hvis staten var så opptatt av dette som de er, så kunne de jo ha stilt tilleggsspørsmål til dette, noe de ikke gjorde, sier han til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det fremstår for meg at denne gutten, som nærmest er analfabet, blir krevd for en øvelse han ikke har forutsetninger for å klare, legger han til.

Det er imidlertid ikke bare dette Eldhuset reagerer på. Blant Rezas vitner var både sogneprest Helge Hansen og Stavanger-biskop Erling Pettersen. De var begge klare på at Reza er en reell konvertitt, noe retten i dommen sa seg klart uenig i.

– Jeg er overrasket fordi vi hadde så gode vitner, men disse blir helt overstyrt. De er fullstendig tilsidesatt, og har fått mye mindre betydning enn de skulle ha fått. Det virker for meg som om domstolen mener sognepresten og biskopen har vært naive, og det skuffer meg litt, sier han.

Les også
Krever at Brende griper innReza-saken
Les også
UD tør ikke bli assosiert med konvertittsakReza-saken
Les også
Et nederlag for rettsstaten
Les også
Kjøper ikke ambassadens forklaring
Les også
Vurderte å begjære Reza-rettssaken utsattReza-saken