15 norske kvinner og menn deltar i FNs Minusma-styrke i Mali, der det kommer meldinger om et mulig kuppforsøk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Meldinger om mulig kuppforsøk i Mali

Soldater i en militærforlegning utenfor Bamako i Mali har gjort opprør og tatt offiserer til fange. Det går rykter om et mulig kuppforsøk.

Øyenvitner forteller om skyting i militærforlegningen, som ligger i Kati, rundt 15 kilometer utenfor hovedstaden Bamako.

Ifølge ubekreftede meldinger pågriper soldater også tjenestemenn og politikere inne i Bamako.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det råder total forvirring, sier en ansatt i landets sikkerhetsdepartement.

Det er ikke kjent hvor Malis hardt pressede president Ibrahim Boubacar Keita befinner seg.

Store demonstrasjoner

Demonstranter har de siste to månedene krevd Keitas avgang og anklager ham for å være ute av stand til å styre økonomien, håndtere korrupsjon og løse den åtte år lange konflikten med ytterliggående islamistopprørere.

Andre land i regionen har forsøkt å mekle i striden mellom Keita og opposisjonen, som har organisert seg i den såkalte 5. juni-bevegelsen, men uten hell.

Minner om 2012

Tirsdagens hendelser minner om det som skjedde i 2012, da soldater gjorde opprør i den samme militærforlegningen. Det ble starten på et kupp der de militære grep makten.

Kupplederen Amadou Haya Sanogo ble senere tvunget til å overlate makten til en overgangsregjering, som arrangerte valg der Keita vant.

Advarer nordmenn

De norske og franske ambassadene i Bamako sendte begge ut sikkerhetsvarsel om et mulig militærkupp tirsdag og skrev at soldater var på vei inn i hovedstaden.

Øyenvitner fortalte samtidig om stridsvogner langs veiene som ledet inn til Bamako.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge har 15 personer tilknyttet FNs fredsbevarende operasjon i landet (Minusma).

– De norske der forsøker nå å få oversikt over situasjonen, sier pressetalsperson Jørn Hammarbeck i Forsvarets operative hovedkvarter tilForsvarets forum.