Mediene får innsyn i Treholt-saken

Pressen får innsyn i lydbåndopptakene fra rettssaken mot Arne Treholt i 1985.

Statsadvokat Lasse Qvigstad bestemte onsdag at pressen skal få innsyn i de ugraderte lydbåndene fra rettssaken - altså opptakene som ble gjort i åpen rett.

I tillegg anbefaler han massiv avgradering av lydbåndene som ble tatt opp bak lukkede dører. I så fall vil også dette materialet bli gjort tilgjengelig for mediene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viktig for alle

- Dette er noe vi har ønsket oss og bedt om i mange år. Jeg tror det er bra både for samfunnet og saken, for dette er helt klart en av de rettssakene de siste tiår som har opptatt oss mest. Derfor er åpenhet ikke bare bra for denne saken og for samfunnet, men også for rettssystemet, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til NTB.

Kokkvold forutsetter at det blir en massiv avgradering av alt materialet, slik statsadvokaten går inn for.

- Åpenhet i rettspleien sikrer domstolene legitimitet. Vi må huske at det som foregår i retten ikke kun er et forhold mellom den siktede, dømte og domstolen - men hele samfunnet, sier Kokkvold.

Høyesterett

Qvigstad har hele tiden nektet pressen innsyn, men hans nye standpunkt kommer etter at Høyesterett i mars i år slo fast at Borgarting lagmannsrett ikke hadde hjemmel til å nekte mediene innsyn i lydbåndene.

- Vi mener nå at denne saken ikke lenger har generelle føringer og at innsyn ikke endrer påtalemyndighetens generelle praksis om at pressen ikke får innsyn i rettsdokumenter, sier han til NRK.

Avgradering

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier i en pressemelding at hun vil bidra til en avgradering av lydbåndopptakene der PST eier informasjonen. Så er det opp til Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet om de vil gjøre det samme med de lydbåndene der de har eierskap til informasjonen.

- Kanskje bør alt avgraderes. Min holdning er at det bør komme atskillig mer åpenhet i denne saken, sier Qvigstad.

Bra, men sent

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, sier til NRK at det bare skulle mangle at pressen ikke får tilgang på lydbåndene fra det som alle kunne lytte til i 1985, men at det kommer altfor sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nå er det bare å håpe på en avgradering av hele materialet. Vi må huske at hele dommen er blitt avgradert. I tillegg ble de mest ømfintlige delene fra rettssaken, blant annet der utenlandske agenter forklarte seg, ikke tatt opp på bånd. Så her bør det være greit å avgradere hele materialet, sier han.

Spiondømt

NRK krevde innsyn i lydopptakene allerede i 2006, og var dermed først ute. Fra 2010 sluttet også Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og 15 nyhetsredaksjoner seg til kravet.

Arne Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han ble pågrepet og dømt i 1985 til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Hans forsøk på å få saken gjenopptatt er to ganger blitt avvist.

Treholt ble benådet og løslatt i 1992 av helsemessige grunner, etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

FAKTA

* Daværende byråsjef i UD, Arne Treholt, ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Fire ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 9. juni 2011.

* Boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken», som kom ut 9. september i fjor, hevder at det mye omtalte «pengebeviset» i saken mot Treholt, var forfalsket.

* Påstandene ga ikke grunn til gjenåpning av Treholt-saken, konkluderte Gjenopptakelseskommisjonen med for snart to år siden.

* Den foreløpig siste rettslige omdreiningen i saken, dreier seg om hovedforhandlingen i 1985 og pressens ønske om å ettergå hva som ble sagt og gjort ved å høre lydopptakene fra rettssaken.

(NTB)