Marsjerte for asylbarnas rettigheter i åtte byer

Lørdag samlet folk seg rundt om i landet for å gi asylbarn i Norge en stemme. Det er galt å stjele menneskers barndom, mente demonstrantene.

- Vi kre­ver at barn fram­for alt får være barn, uav­hen­gig av hvem for­eld­re­ne deres er, hvor de kom­mer fra eller hva de skal bli, sa ge­ne­ral­sek­re­tær iKir­kens By­mi­sjon Stur­la Stål­sett i sin tale til med­de­mon­stran­te­ne uten­for Stor­tin­get.

- Spørs­må­let er ikke hva vi har råd til, men om vi som sam­funn har råd til å la være.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Umen­nes­ke­lig

Over tret­ti or­ga­ni­sa­sjo­ner del­tok i mar­ke­rin­ge­ne rundt om i lan­det, i til­legg til flere po­li­tis­ke par­ti­er og kir­ke­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner.

De­mon­stra­sjo­ne­ne ble ar­ran­gert i Oslo, Ber­gen, Trond­heim, Tromsø, Hamar, Kris­tian­sand, Lil­le­sand og Rju­kan lør­dag etter­mid­dag.

Anti­ra­sis­tisk sen­ter, Redd Bar­nas ung­doms­or­ga­ni­sa­sjon Press og For­enin­gen av tolv­te ja­nu­ar sto bak mar­ke­rin­gen.

Lør­dag skrevNRK om en kvin­ne fra Eri­trea og hen­nes åtte barn som for en uke siden ble sendt ut av Norge. Fa­mi­li­en be­fin­ner seg på en fly­plass uten­for Paris på ube­stemt tid. Kvin­nen ble truk­ket fram som et ek­sem­pel på en in­hu­man asyl­po­li­tikk.

- Nå har Frank­ri­ke an­sva­ret, mener nors­ke myn­dig­he­ter. Og de har sik­kert helt rett i alt de sier. Vi vet at det li­ke­vel er så in­der­lig feil, sa Stål­sett.

- En gåte

Pro­fes­sor Per Fu­gel­li trakk fram flykt­nings­i­tua­sjo­nen i Syria og Nor­ges mot­tak av sy­ris­ke flykt­nin­ger. Hit­til har 300 av 1.000 sy­ris­ke flykt­nin­ger fått inn­vil­get opp­holds­til­la­tel­se i Norge.

- Sve­ri­ge sier kom hit, og dere skal få ly. Sve­ri­ge tar imot 30.000 flykt­nin­ger fra Syria. Ver­dens ri­kes­te land Norge, tar med ulyst imot 1.000. Det er en skam og en gåte, sa Fu­gel­li.

- Det står i Bi­be­len, det står i Ko­ra­nen, at det du gjør mot de mins­te blant oss, gjør du mot meg. Når vi be­hand­ler asyl­sø­ke­re umen­nes­ke­lig, blir vi selv umen­nes­ker, sa Fu­gel­li.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iva­re­ta de sva­kes­te

Or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne er svært kri­tis­ke til en­gangs­løs­nin­gen for asyl­barn, som er en del avasyl­av­ta­len mel­lom re­gje­rin­gen og støtte­par­ti­ene Venst­re og Kris­te­lig Folke­par­ti.

En­gangs­løs­nin­gen i den bor­ger­li­ge sam­ar­beids­av­ta­len om­fat­ter barn som bor i mot­tak eller på pri­vat adres­se, som ikke har opp­holds­til­la­tel­se, har søkt om asyl for mer enn tre år siden, er fra land som Norge har en re­tur­av­ta­le med og som har søkt før re­tur­av­ta­le­ne med hjem­lan­det tråd­te i kraft.

Færre enn 170 av to­talt 753 asyl­barn om­fat­tes av ord­nin­gen.

- Vi kre­ver at lov­ver­ket og reg­le­ne er laget for å iva­re­ta barna, ikke oss selv, sa leder av Press, Andrea Sjø­v­oll.