Stavanger: Rundt 300 marsjerte i Stavanger sentrum med svarte paraplyer lørdag.

Marsj mot menneskehandel

Over hele verden marsjerte folk i svart for å markere solidaritet med ofre for menneskehandel.

Også hundrevis av nordmenn deltok i det internasjonale arrangementet som organisasjonen A21 står bak.

«Walk for Freedom», antislaveriorganisasjonen A21s årlige informasjonskampanje, ble lørdag markert i 200 byer over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 4000 informasjonsflyers ble delt ut i norske byer lørdag. Gjennom disse ble mennesker opplyst om menneskehandel, ofte omtalt som det moderne slaveriet.

– Vi tror fullt og helt at når mennesker blir opplyst og får praktiske måter de kan bidra på, vil vi se starten på en varig endring, sier Hanne Kristin Mythe, daglig leder A21 Norge til Dagen.

De største markeringene fant sted i Oslo, Stavanger og Bergen. Men også i Kristiansand og Trondheim var det mange som hadde kledd seg i svart og kjøpt en paraply.

Ønsker bevisstgjøring

Med teip over munnen og bundne hender gikk 100 ungdommer i tog gjennom Kristiansands gater, for å vise sin solidaritet med ofre for menneskehandel.

– I dag går vi med teip over munnen for å støtte de som er fanget i slaveriet, og som ikke kan heve sin egen stemme, sa Melina Taraldsen i sin åpningsappell.

– Det handler om bevisstgjøring. Vi vil spre budskapet mer, opplyse om hva menneskehandel er, og ikke minst det at det faktisk skjer i Norge, sier Melina Taraldsen til Kristelig pressekontor.

27 millioner

Ifølge FN finnes det i dag cirka 27 millioner slaver på verdensbasis, og menneskehandel er en av de hurtigst voksende formene for kriminalitet i verden

Espen Johansen er lokal koordinator i Kristiansand, og står bak arrangementet sammen med Maria Bruseland og Taraldsen. Han forteller at han ble sjokkert første gang han ble klar over omfanget av menneskehandel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ble først kjent med A21s arbeid i 2012. Jeg kunne ikke tro at det var sant, det de kunne fortelle om. Siden den gang har det vært vanskelig å la det ligge, og ville engasjere meg, sier han.

London: Hundrevis oppsøkte betydningsfulle steder i London for å vise hva de mener om trafficking.

Været smilte

Dermed ble han initiativtaker til «Walk for Freedom» frihetsmarsjen, som ble arrangert for andre året på rad. I fjor la et voldsomt regnvær en demper på markeringen. I år viste solen seg fram, til glede for arrangøren.

– Det er helt topp at vi får et sånt vær denne dagen. Vi har rundt hundre forhåndspåmeldte, og håper på enda flere. Til sammenligning møtte 500 personer opp i Sydney, så tallet er bra, sa Taraldsen til KPK før opptoget startet.

London: Hundrevis oppsøkte betydningsfulle steder i London for å vise hva de mener om trafficking.

Sterke virkemidler

Mange skuelystne stoppet opp da opptoget gikk fra byens festning og opp gjennom Kristiansands paradegate, Markens. Deltakerne var ikledd arrangørens blå t-skjorter og utstyrt med plakater og slagord.

Flere av deltakerne hadde teip over munnen eller var bundet på hendene. Johansen tror de sterke virkemidlene ga en ekstra effekt under markeringen.

– Jeg gikk selv bakerst i toget og hørte mange som diskuterte det de så. Spesielt barn som spurte foreldrene sine. Vi hadde egne folk som delte ut nesten 700 flyers. Det førte også til flere samtaler med nysgjerrige mennesker, sier Johansen .

Sydney: Over 500 tok plass foran operahuset i Sydney.

Støttepartnere

I løpet av dagen fikk de som deltok i de ulike byene muligheten til å være med å støtte arbeidet til A21, og mange ble med som måndelige støttepartnere.

– Dette arrangementet var ingen protest, men en markering hvor vi gikk på vegne av de menneskene som fremdeles er fanget i slaveri i dag, sier Mythe i A21 Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette kunne vært meg, det kunne vært personen som stod vedsiden av deg, det kunne vært deg. Det kunne vært din datter, din søster, din mor. Bare fordi det ikke skjer med oss, betyr det ikke at det ikke skjer, sier Mythe.

A21

A21 ble grunnlagt i 2008 av Christine Caine som på flyplassen i Thessaloniki i Hellas kom over utallige plakater om savnede barn. For syv år siden startet A21 et krisesenter i Hellas og et kontor for bevisstgjøring og undervisning i Sydney.

I dag har A2111 kontor i 10 land, inkludert deres kontor i Norge.

I A21 jobber de ut fra en helhetlig tilnærming med anbefalinger fra FN.

- De jobber for å forebygge at nye mennesker blir ofre for menneskehandel.

- De gi de overlevende beskyttelse gjennom våre krisesentre og rehabiliteringsprogram,

- De straffeforfølger bakmenn.

- Samarbeider internasjonalt med ulike aktører i samfunnet; politi, FBI, krisesentre, flyplasspersonell, sykepleiere og engasjerte enkeltpersoner.

A21 bistått flere enn 200 ofre for menneskehandel, fra 22 ulike nasjonaliteter. Deres advokater har sørget for at 49 bakmenn har blitt straffet og soner en straff på totalt 604 år.

I Norge jobber A21 for å øke kunnskapen om menneskehandel, så holdninger kan endres og dermed redusere etterspørselen etter ulovlige tjenester som for eksempel nedlastning av pornografi.

Les også
Marsj mot menneskehandelA21
Les også
Marsjerte mot slaveri
Les også
El-Mekki får ikke tale på Kuben i Oslo
Les også
Islamistpredikant til Oslos største skole
Les også
Human-Etisk Forbund vil ha svar om islamistisk predikant