Væpnet politi pågriper en mann under en aksjon i boligområdet Rygge Haveby onsdag. Foto: Øystein Lyby / NTB scanpix

Mann pågrepet etter funn av eksplosiver i Våler

En mann er pågrepet i en væpnet politiaksjon i Rygge. Pågripelsen har sammenheng med funnet av eksplosiver onsdag utenfor et hus i Våler kommune. Både skole- og barnehagebarn er evakuert i Våler.

– En mann ble nylig pågrepet av politiet. Nå jobber vi med å avklare situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Marthinsen i Østfold politidistrikt til NTB like etter klokken 13 onsdag.

Politiet vil foreløpig ikke opplyse hva mannen er siktet for. Han ble pågrepet da han frivillig kom ut av et hus politiet hadde omringet i Rygge Haveby. Aksjonen fortsetter, opplyste politiet på Twitter etter pågripelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nær Luftforsvaret

Luftforsvaret holder til i Rygge. Kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret kan ikke svare på om Forsvaret på noen måte har hatt noe med aksjonen å gjøre.

– Dette er en politiaksjon, så det er det politiet som svarer på, sier han til NTB.

Politiet var onsdag formiddag på et oppdrag på en adresse på Dammyr i Våler i 10.30-tiden da de oppdaget eksplosiver utenfor boligen.

– Vi kan ikke opplyse hva slags oppdrag det var. Men da vi oppdaget eksplosivene, trakk vi oss vekk, sier Paulsen. Han ønsker ikke å kommentere hva slags eksplosiver det er snakk om.

Bombegruppa fra Oslo var i 12-tiden på plass i Våler.

Evakuert skole og boligfelt

Politiet har evakuert boligfeltet Dammyr, Våk skole og Våk barnehage i Våler.

– Det var en barn fra en barnehage på tur utenfor her da det begynte. De fikk beskjed om å forlate stedet. Det er også flere naboer her som har forsøkt å forlate boligene sine, men alle har fått beskjed om å holde seg inne, sier Øystein Lyby til Moss Avis. Lyby bor i nærheten av steder der aksjonen pågår.

Elevene ved Våk barneskole er evakuert til Sperrebotn handel, og foreldre kan hente barna sine der, opplyser Østfold politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ønsker at foreldrene til disse elevene kommer og henter dem på Sperrebotn. De går nå til fots ned til Sperrebotn handel, korteste vei, opplyser politiet tilMoss Avis.

Våk barneskole har rundt 180 elever.

Ordføreren varslet

Politiet ber alle om å holde seg unna området som er evakuert. Foreldre og andre skal ikke oppsøke skolen, understrekes det.

Ordfører i Våler kommune, Reidar Kaabbel, sier at også han er blitt varslet om hendelsen.

– Det er satt i gang kriseberedskap, noe mer kan jeg ikke si for øyeblikket, sier Kaabbel til NTB.