GASSEVENTYR: Mange utenlandske selskaper vil delta i det israelske gasseventyret. Men Israel må vedta klarere betingelser og rammer for de utenlandske selskapenes engasjement. Bildet: Israelsk gassplattformer 24 kilometer vest for havnebyen Ashdod.

Mange vil delta i Israels gasseventyr

Utenlandske selskaper står i kø for å investere i utvinningen av Israels enorme gassforekomster. Onsdag er norske selskaper i Tel Aviv for å drøfte mulighetene for å bli med på eventyret.

Israel mangler en overordnet politikk for utenlandske investering i landets enorme gassforekomster. Det er budskapet fra USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro. Han sier hans regjering oppfordrer amerikanske selskaper å investere i Israel.

– Men det er absolutt nødvendig at Israel legger til rette for stabile og forutsigbare rammer for slike investeringer, og det må skje fort, sa Shapiro på et møte i Tel Aviv mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Store gassforekomster

I mars 2013 startet gassen å strømme til Israel fra Tamar-feltet 80 kilometer vest for Haifa. Feltet inneholder 282 milliarder kubikkmeter gass, omlag halvparten av det norske Snøhvitfeltet, og gassen ledes inn på det innenlandske markedet i Israel, men med leveranser både til Jordan og Egypt. Det er selskapene Noble Energy, Delek Drilling, Avner Oil Exploration, Isramco og Dor Gas som står for utvinningen av Tamar-feltet.

Hvis alle byråkratiske og finansielle hindringer er overvunnet skal også gassen fra Leviathan-feltet komme i 2017. Det enorme feltet 130 kilometer vest for Haifa inneholder 621 milliarder kubikkmeter gass, og operatører på feltet er Nobel Energy, Delek Drilling, Avner Oil og Ratio Oil Exploration. Gassmengden er i overkant av det norske Snøhvitfeltet.

Norske interesser

Onsdag møtes norske selskaper i Tel Aviv for å drøfte hvordan de kan bli med i det israelske gasseventyret. Leder Trygve Brekke i Stavanger-kontoret ved Norsk-Israelsk Handelskammer sier til Dagen at den israelske feltutbyggingen er av største interesse for norske interesser.

– Foreløpig er ingen norske selskaper engasjert i utvinningen på gassfeltene. Men utvinningen av gassforekomstene er mangfoldig og krever service og kunnskap på mange felt. Vi er her for å få kunnskap om de israelske betingelsene for å bli med på utvinningen, sier Brekke.

Klarere betingelser

Han er enig med USAs ambassadør Dan Shapiro som etterlyser en klargjøring av de israelske betingelsene for utenlandske investorer i den israelske gassektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Israels politikk er noe uklar på dette området, og jeg er enig i at Israel må klargjøre rammene for å investere innen gassutvinningen. Vi er her for å dokumentere status og lete etter muligheter for å engasjere oss, sier Brekke.

I mai i år trakk det australske selskapet Woodside Petroleum seg fra en milliardavtale for Leviathan-feltet på grunn av uenighet med israelske myndigheter om skatteleggingen.

Gassleveranser

De siste månedene har operatørene på både Tamar- og Leviathan-feltet undertegnet avtaler om leveranser av gass til flere av Israels naboland.

For to uker siden signerte Tamar-partnerne en intensjonsavtale med et egyptisk selskap om å levere 2,5 milliarder kubikkmeter gass via en eksisterende egyptisk gassrørledning. I september signerte partnere for Leviathan-feltet en intensjonsavtale om å selge 45 milliarder kubikkmeter naturgass til Jordan i løpet av en periode på 15 år.

Det er også gjort avtaler med britiske og spanske gassleverandører i Egypt, å levere gass til en framtidig palestinsk kraftstasjon i Jenin og til jordanske fabrikker ved Dødehavet.

Israelsk gass

Tamar-feltet: 282 milliarder kubikkmeter gass; oppstart mars 2013.

Leviathan-feltet: 621 milliarder kubikkmeter gass; oppstart 2017.

Stor utenlandsk interesse.

Uklare israelske rammer og betingelser.

Inngått intensjonsavtale med Jordan, Egypt, palestinske myndigheter om gassleveranser.

Uklare israelske rammer og betingelser.

Les også
Festen som ikke skal ta sluttConrad Myrland
Les også
Importøkning fra Israel til tross for krig i GazaImport fra Israel
Les også
Historisk norsk-israelsk oljesamarbeidOljesamarbeid Norge - Israel
Les også
Vil øke samarbeidet med Israel om energi
Les også
De Kristne jakter på rike onklerPartiet De Kristne