En politimann står ved en blodpøl etter at kollegaen hans ble drept under et angrep på politistasjonen i Gamba sent lørdag. Foto: Joseph Okanga / Reuters / NTB scanpix

Mange drept i angrep langs Kenyas kyst

Minst 29 mennesker ble drept da væpnede menn åpnet ild mot befolkningen i to distrikter på den urolige kysten av Kenya i helgen.

De ytterliggående islamistene i den somaliske terrorgruppa al-Shabaab har påtatt seg snavaret for angrepene, som skjedde i Labu og Gambu lørdag kveld.

– De gikk rundt og skjøt vilkårlig mot folk i landsbyer, sier Abdallah Shahasi, som representerer myndighetene i småbyen Hindi i distriktet Lamu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig ble en russisk turist skutt i byen Mombasa lenger sør. Hun ble imidlertid skutt da hun forsøkte å hindre en tyv i å stjele fotoapparatet hennes, ifølge byens visepolitimester.

I Lamu, hvor rundt 65 mennesker ble massakrert av væpnede menn i et annet angrep i juni, ble minst ni mennesker drept i helgen, ifølge kenyansk politi. Øyenvitner forteller at tungt bevæpnede menn gikk til angrep på et marked i Hindi, samt en politistasjon lenger sør, i Gamba i distriktet Tana River. I Gamba ble 20 drept, ifølge politiet.

Voksne menn

Alle ofrene var voksne menn, bortsett fra en tenåringsgutt som ble skutt da han prøvde å flykte, melder nyhetsbyrået AFP.

Visepolitisjef Grace Kaindi sa på en pressekonferanse søndag at politiet hadde funnet en tavle som var tatt fra en skole i Hindi-området. På tavla var det skriblet noe som ga inntrykk av at separatistgruppa Mombasa Republican Movement (MRC) kunne stå bak, ifølge politiet.

– Først trodde vi at det var al-Shabaab, men nå viser det seg å være MRC, hevder Kaindi.

– Det er også beviser for at angrepene er politisk og religiøst motivert, la hun til.

MRC, som kjemper for løsrivelse av den muslimskdominerte kystregionen, avviser blankt anklagene.

Lot kvinne leve

Og selv om en talsmann for al-Shabaab i Mogadishu bekrefter overfor flere medier at hans gruppe sto bak, avviser Kenyas president Uhuru Kenyatta at den somaliske gruppa sto bak angrepet i Lamu sist måned. Kenyatta legger i stedet skylda på lokale politikere, som avviser anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Elizabeth Opindo, som bor i en av landsbyene som ble angrepet, forteller til AFP at hun snakket med angriperne. De satte fyr på huset hennes, men lot henne leve og sa de ikke drepte kvinner, ifølge Opindo.

– De sa de gikk til angrep fordi muslimenes land er i ferd med å tas, sier hun.

Ifølge henne snakket drapsmennene en blanding av engelsk, swahili og somali, som alle er vanlige språk i Kenya.

Politisk vold

De blodige angrepene på kysten av Kenya har forverret en allerede anspent politisk situasjon i landet som bidrar i den afrikanske styrken som kjemper mot al-Shabaab i nabolandet Somalia. De innenrikspolitiske frontene er steile, og opposisjonen har den siste måneden holdt en rekke protester der de kritiserer Kenyattas regjering.

Kenya har vært rammet av flere bombeangrep den siste tiden, både i Nairobi og i havnebyen Mombasa, et av landets fremste turistmål.

Religiøse ledere har oppfordret kenyanere til å skygge unna markeringer som kan forsterke splittelser i en nasjon som er hardt rammet av politisk vold. Under presidentvalget i 2007 ble rundt 1.200 mennesker drept i ulike angrep. Kenyatta anklages for å være blant dem som sto bak volden, og han er tiltalt i Den internasjonale straffedomstolen ICC for forbrytelser mot menneskeheten. (©NTB)

Les også
Ti drept i nytt angrep i Kenya
Les også
Blodig angrep mot marked i Nairobi
Les også
Rekordmange flyktninger i verdenFAKTA om flyktninger i verden 2014