Blodig angrep mot marked i Nairobi

Minst ti personer ble drept og nærmere 70 såret da to bomber eksploderte på et travelt marked i Kenyas hovedstad Nairobi, melder kenyanske myndigheter.

- Svært mange er såret. Jeg vet ikke hvor mange som er døde, sier Mwangi, Maina, som sel­ger bruk­te sko på mar­ke­det.

Iføl­ge po­li­ti­et er det snakk om hjemme­la­ge­de bom­ber. En per­son skal være på­gre­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En tals­mann for Ke­nyat­ta na­sjo­na­le syke­hus sier at til­stan­den er al­vor­lig for mange, og at det er stort behov for blod.

- Mange av de så­re­de blør vold­somt, sier Simon Ithae.

Iføl­ge det na­sjo­na­le ke­ny­ans­ke ka­ta­stro­fe­sen­te­ret (NDOC) inn­traff den førs­te eks­plo­sjo­nen inne på en mini­buss som sto like uten­for for Gi­kom­ba-mar­ke­det, mens den andre eks­plo­sjo­nen fant sted inne på selve mar­ke­det, som lig­ger øst i byen.

Ke­nyas Røde Kors sier flere am­bu­lan­ser er sendt til om­rå­det der de bi­står med å frak­te så­re­de til syke­hus.

Eva­ku­er­te tu­ris­ter

Kenya har vært ram­met av flere bombe­an­grep den siste tiden, både i Nai­ro­bi og i havne­byen Mom­ba­sa, et av lan­dets frems­te tu­rist­mål.

Tid­li­ge­re fre­dag ble flere hund­re bri­tis­ke tu­ris­ter eva­ku­ert fra Mom­ba­sa og andre ste­der i Øst-Ke­nya etter at bri­tis­ke myn­dig­he­ter mente at ter­ror­trus­se­len i lan­det har økt.

USA, Frank­ri­ke og Au­st­ra­lia har tid­li­ge­re i uken ut­stedt lig­nen­de reise­råd, det samme har Norge.

Ke­nyas re­gje­ring hol­der fast på at tu­ris­ter er tryg­ge, og har rea­gert sterkt på ad­vars­le­ne fra vest­li­ge land. Dette hand­ler om «uvenn­li­ge hand­lin­ger», fram­holdt det ke­ny­ans­ke uten­riks­de­par­te­men­tet tors­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tu­ris­me er en vik­tig inn­tekts­kil­de for Kenya, men i fjor skrum­pet sek­to­ren med 11 pro­sent. Frykt for ter­ror er etter alt å dømme en vik­tig årsak til ned­gan­gen.

Al-Sha­ba­ab

Isla­mist­grup­pen al-Sha­ba­ab har gjen­nom­ført mange ter­ror­an­grep mot Kenya etter at ke­ny­ans­ke styr­ker i 2011 gikk inn i So­ma­lia for å bistå so­ma­lis­ke re­gje­rings­styr­ker mot isla­mis­te­ne.

I sep­tem­ber fjor ble 67 men­nes­ker drept i ter­ror­an­gre­pet mot kjøpe­sen­te­ret West­gate, mens tre per­soner ble drept og 86 ble såret da to bom­ber eks­plo­der­te på en buss­ter­mi­nal i Nai­ro­bi i be­gyn­nel­sen av mai.

NTB