Maner til ro etter tyfon-katastrofe

Fi­lip­pins­ke myn­dig­he­ter maner man­dag til ro etter at en av ver­dens ver­ste ty­fo­ner etter­lot over­le­ven­de de­spe­ra­te etter vann og mat i store om­rå­der full­sten­dig øde­lagt av na­tur­kref­te­ne.

Fi­lip­pi­ne­nes pre­si­dent Be­nig­no Aqui­no sa søn­dag at myn­dig­he­te­ne vur­de­rer å inn­føre unn­taks­til­stand i de ty­fon­ram­me­de om­rå­de­ne for å få slutt på plynd­rin­gen.

- Vi kan ikke en­gang be­gyn­ne å for­stå hvor­dan si­tua­sjo­nen er for de ram­me­de, men det er ingen grunn til å ty til vold og ulov­lig­he­ter, sa en po­liti­tals­mann i et ra­dio­in­ter­vju søn­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi kan ikke godta anar­ki, la han til.

Ty­fo­nen har lagt store deler av Ta­clo­ban og andre byer i grus, og minst 10.000 men­nes­ker fryk­tes om­kom­met i Le­yte-pro­vin­sen. Det bor om lag 220.000 inn­byg­ge­re i Ta­clo­ban, som er pro­vins­ho­ved­sta­den i Leyte. Uvæ­ret er tro­lig den ver­ste na­tur­ka­ta­stro­fen som har ram­met Fi­lip­pi­ne­ne noen gang.

Plynd­ring

Hjelpe­ar­bei­de­re og nød­for­sy­nin­ger strøm­mer nå inn til de øst­li­ge pro­vin­se­ne i Fi­lip­pi­ne­ne, men hjelpe­mann­ska­pe­ne sli­ter med å nå inn til de ram­me­de om­rå­de­ne. Veier er sper­ret og nes­ten alt av byg­nin­ger og in­fra­struk­tur er øde­lagt.

Pre­si­dent Aqui­no send­te søn­dag 300 spe­sial­styr­ker og po­liti­folk til byen Ta­clo­ban etter rap­por­ter om at laste­bi­ler med nød­hjelp er blitt an­gre­pet og plynd­ret på øya Leyte, der byen lig­ger. Iføl­ge fi­lip­pinsk Røde Kors står kri­mi­nel­le gjen­ger bak an­gre­pe­ne.

Akutt nød­hjelp

Norge gir i førs­te om­gang 20 mil­lio­ner kro­ner i akutt nød­hjelp til Fi­lip­pi­ne­ne og sen­der også per­so­nell fra Di­rek­to­ra­tet for sam­funns­sik­ker­het og be­red­skap.

Til sam­men er rundt 4,5 mil­lio­ner men­nes­ker ram­met av stor­mens her­jin­ger. Det an­slås at 1,7 mil­lio­ner barn bor i de har­dest ram­me­de om­rå­de­ne.

Hai­yan traff land på øst­kys­ten av Fi­lip­pi­ne­ne natt til fre­dag, med vind­kast på over 75 se­kund­me­ter og 5-6 meter høye bøl­ger. (©NTB)

Les også
Desperat situasjon på Filippinene
Les også
Nordmenn frykter for slektninger på Filippinene