Målungdommen jubler for Grunnloven

Grunnloven på nynorsk for første gang.

Stor­tin­get ble man­dag kveld en­de­lig enig om mo­der­ni­se­rin­gen av språ­ket i Grunn­lo­ven. Det blir en lett mo­der­ni­se­ring av Grunn­lo­ven på bok­mål, i tråd med et for­slag fra pro­fes­sor eme­ri­tus Finn-Erik Vinje.

Ny­norsk­ver­sjo­nen blir på sin side topp mo­der­ne i språk­for­men. Det his­to­ris­ke med det er at Grunn­lo­ven ikke har vært til­gjen­ge­lig på ny­norsk før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er ei his­to­risk an­er­kjen­ning av ny­nors­ken, ny­norsk­bru­ka­ra­ne og den språk­le­ge like­stil­lin­ga, sier Karl Peder Mork, på­trop­pen­de leder i Norsk Mål­ung­dom i en presse­mel­ding.

- Med dette har Noreg, etter 200 år, en­de­leg fått Grunn­lova på dei to nors­ke skrift­språ­ka. Det er ikkje berre vik­tig reint sym­bolsk, men også vik­tig for at Grunn­lova skal vere lett til­gjen­ge­leg og for­ståe­leg for folk flest, fort­set­ter han.

Språk­stri­den på Stor­tin­get så lenge ut til å være ulø­se­lig. Kon­troll- og kon­sti­tu­sjons­ko­mi­te­en avga i for­ri­ge uke en inn­stil­ling, der par­ti­ene stil­te seg bak tre for­skjel­li­ge løs­nin­ger.

Ingen av dem hadde til­strek­ke­lig støt­te til å bli ved­tatt, men den siste uka har par­ti­ene ar­bei­det for å komme til en løs­ning. Den kom da også til slutt.

Dagen

Les også
Oppfrisking av Grunnloven splitter Stortinget