Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Her før høstkonferansen for statsbudsjettet for 2020 ved Statsministerens kontor i Oslo onsdag morgen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Måling: Frp og Høyre kraftig tilbake – KrF under sperregrensa

Regjeringspartiene hadde vært langt unna et flertall på Stortinget, om Norstats stortingsmåling for NRK og Aftenposten hadde vært valgresultatet.

På målingen går Frp tilbake med 3 prosentpoeng til 8,6 prosent, noe som ville ha gitt partiet 16 mandater på Stortinget.

– Det er altfor dårlig. Derfor er det bare en ting å gjøre. Vi må stå på fram mot 2021 for å vise velgerne at vi har den beste politikken, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug tilNRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hennes regjeringskollegaer i Høyre, Venstre og KrF gjør det også dårlig på Norstat-målingen. Statsministerens parti Høyre går tilbake 1,5 prosentpoeng fra forrige måling til 19,7 prosent. Venstre og KrF havner under sperregrensa med henholdsvis 3,4 (0,0) og 3,7 prosent (-0,2).

Hadde målingen vært et valgresultat, ville regjeringspartiene totalt fått 58 mandater. I dag har regjeringen 88 av Stortingets 169 mandater.

Målingens vinnere er Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet. MDG får 7,8 prosent (+2,4) i oppslutning, mens Senterpartiet puster Høyre i nakken med 18,6 prosent (+2,5).

Resultatet for de øvrige partiene er som følger (sammenlignet med forrige Aftenposten/NRK-måling i parentes): Ap 24,1 (-0,7), SV 6,6 (+0,5), Rødt 3,6 (-0,9).

Stortingsvalgmålingen utført av Norstat forAftenposten og NRK, og er basert på 948 intervjuer. Feilmarginene i målingen er mellom 1,3 og 3,1 prosentpoeng.