Iraks statsminister Nuri al-Maliki nekter å gi slipp på makten og anklager landets nyvalgte president for brudd på grunnloven. Foto: Reuters / NTB scanpix

Maliki hardt ut mot Iraks president

Iraks statsminister Nuri al-Maliki anklager landets nyvalgte president Fouad Masoum for brudd på grunnloven. USA rykket straks ut til forsvar for Masoum.

Maliki kom søndag kveld med et krast utfall mot Masoum i en TV-tale og gjorde det klart at han vil fremme en formell anklage mot presidenten.

– Jeg vil fremme en formell klage i grunnlovsdomstolen mot presidenten, sa han i talen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kort tid etter ble det meldt om stor militær aktivitet i Bagdads gater, med økt nærvær av irakiske sikkerhetsstyrker og sjiamuslimske militssoldater.

USA-reaksjon

USA, som anklager Maliki for å nøre opp under de sekteriske motsetningene i Irak, rykket raskt ut til forsvar for Masoum.

– Vi støtter Iraks president Fouad Masoum som garantist for grunnloven, het det i en Twitter-melding fra statssekretær Brett McGurk i amerikansk UD.

En talskvinne for departementet fulgte opp:

– Vi avviser alle forsøk på oppnå noe gjennom tvang eller manipulasjon av grunnlovs- eller den juridiske prosessen, sa Marie Harf.

Ikke enige

Maliki har vært statsminister siden 2006 og nekter å gi slipp på makten. Irak fikk ny nasjonalforsamling 30. april, men de folkevalgte har ikke klart å bli enige om hvem som skal lede landet videre.

Maliki anklages for å ha en autoritær lederstil som virker splittende, og for kun å være ute etter å sikre makt til seg selv og landets sjiamuslimske majoritet.

Mens Maliki tidligere har sagt at han ikke akter å gå løs på en tredje periode som statsminister, åpnet han i søndagens TV-tale likevel for dette. Heller ikke dette falt i god jord i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi fastholder vår støtte til en prosess for å velge en statsminister som kan representere det irakiske folks håp gjennom å bygge nasjonal konsensus og regjere på et inkluderende vis, sa Harf.

Tviholder

Blant dem som har bedt «landets politiske ledere» om å slutte å tviholde på statsministerposten, er også Iraks fremste religiøse leder Ali al-Sistani. Selv om han ikke nevnte Malikis navn, var det ingen tvil om hvem han siktet til.

Maliki har også høstet økende kritikk fra Iraks sunnimuslimske minoritet, og landet står nå mitt oppe i et nytt væpnet sunnimuslimsk opprør der den militante gruppen ISIL har erobret flere byer i Nord-Irak.

Også kurderne har mistet tålmodigheten med Maliki og krever at han går av. Landets nyvalgte president Fouad Masoum er kurder.

Les også
Kurdiske styrker har tatt tilbake to byer fra ISIL
Les også
– Kvinner og barn ble gravlagt levendeISIL
Les også
– Minst 20.000 har flyktet fra Sinjar-fjellet
Les også
ISIL til 300 irakiske familier: – Konverter eller dø
Les også
Obama: – Vi har ødelagt ISILs våpen og utstyr