Må stenge uten mirakelgave

Hvis ikke Skjærgårdsskolen får en større pengegave, blir det kroken på døra fra nyttår.

30. desember skal skolestyret ta endelig stilling til Skjærgårdsskolens fremtid. De 10 ansatte har allerede fått permitteringsvarsel fra januar.

? Nå må det et mirakel til om vi skal fortsette driften, erkjenner rektor Jan Åge Gabrielsen.

Men skolen har opplevd mirakler før. Det var som kjent en anonym pengegave på 450.000 kroner i desember i fjor som gjorde skoledriften mulig etter at pengestøtten fra staten ble trukket tilbake i fjor. Også da var det sendt ut permitteringsvarsel, men den gang kunne permitteringer unngås.

Lite rettssikkerhet

Foreløpig har skolestyret ikke tatt stilling til om de skal gå til full sivil rettssak for å få tilbake driftstillatelsen.

Skjærgårdsskolen prøvde tirsdag å gå rettens vei for å søke økonomisk støtte til midlertidig drift frem til en eventuell hovedrettssak avgjøres av en sivil domstol.

Men statsadvokaten påpekte at man ikke kan søke oppsettende virkning når saken omhandler penger. Dermed var saken avgjort, før skoleledelsen i det hele tatt slapp til i retten.

? Dommeren skulle tatt stilling til hvor god saken vår er. Men så langt kom vi aldri, forklarer Gabrielsen.

Han mener systemet gir veldig liten rettsikkerhet for friskoler.

? Departementets ankebehandlingstid på ett år samt nok ett års venting på eventuell sivil domstolsbehandling viser oss at friskoler har liten rettsikkerhet i Norge. De fleste skoler klarer ikke å drive ett til to år uten støtte, og må følgelig legge ned. Å senere få medhold av en sivil rett hjelper ikke så mye når skolen allerede er nedlagt.

Optimisme

Han rapporterer om overraskende god stemning tirsdag kveld på foreldremøte.

? Det var ikke en nedslitt, utslått gjeng som møtte. Foreldrene er veldig innstilt på at skolen skal fortsette. De vil ha kronerulling for å sikre driften frem til
sommerferien.

? Hvor optimistisk er du selv på en skala fra 1 til 10?

? Da må jeg si mellom 7 og 8. Det er mest grunn til optimisme. Nå har vi tross alt greid å drive et helt år uten støtte, takket være en ufattelig foreldregruppe. Vi kan ikke se bort fra at julegaver også denne gangen kan gjøre det mulig å drive skolen videre.

Ingvill Mydland
ingvill@magazinet.no