Todd Bentley er en utradisjonell forkynner, for å si det mildt.

"Lyst på en slurk?"

DagenMagazinet rapporterer fra vekkelsen i Lakeland i Florida.

Vi har tatt turen fra Norge for å besøke Lakeland og menigheten der den omtalte vekkelsen skjer. En time før kveldsmøtet begynner åpnes lokalene. Da står hundrevis av mennesker i kø, klar til å storme inn i salen for å få de beste plassene. Noen hundre legger en eiendel på setet og løper fram foran scenen hvor de blir stående helt til lovsangen er ferdig.

En halvtime før møtene begynner kommer en av Bentleys medarbeidere fram og begynner en slags oppvarmingspreken med bønn på 15-20 minutter. Lovsangen starter presis klokka sju når GodTV begynner sendingen.



Fullt trøkk

Lovsangen er av den typen man hører fra større karismatiske møter. Sang av det rolige slaget fins det lite eller ingenting av. Det er fullt trøkk fra første minutt, og volumet er som på sterke ungdomsmøter i Norge. Det er stort sett høy musikalsk kvalitet og lovsangslederne som brukes gir sitt ytterste. Sangen varer mellom en og halvannen timer, og responsen i forsamlingen er overveldende. Hender strekkes i været overalt. Folk kneler, hopper og danser der det er plass, og de fleste synger med av full hals: «Sing your song of deliverance, dance your dance of victory», «You are free» og «Shout to God with a voice of triumph». Disse er typiske sanger, og versene repeteres mange ganger, mer enn det som er vanlig i karismatiske kretser, uten at det ser ut til at folk blir leie. I søndagsmøtet forsøkte lovsangslederen å stoppe lovsangen for å komme videre i møtet, men forsamlingen ville rett og slett ikke. De fortsatte å synge og juble, og etter noen minutter måtte lovsangen fortsette.

Når Todd entrer podiet stoppes musikken et øyeblikk. Han begynner i «høygir» og gir alt fra første stund.

- Jeg kjenner at den Hellige Ånd fyller atmosfæren. La frihet herske i denne salen. Glory, glory glory.... Fiende hør oss! Du er overvunnet i dag! Altfor lenge har vi hatt den rette teologien og den gale ånden. Beveg deg i den Hellige Ånd!

- Jeg har vært mye full i Den Hellige Ånd i det siste! La det boble opp, boble, boble...Ah, ah, ah, ah, ahhhhhh....Dette er dagen hvor vi drikker av Den Hellige Ånd. Ha, ha, ha, ha, ha....Jeg føler det herlig!

Bentley ser inn i TV-kamraet og sier: -Du lurer på hva denne predikanten gjør i kveld. Han drikker! Vil du ikke ha en slurk du også?



- Jeg vil bare ha Jesus

Bentley smiler bredt. - Jeg vil bare ha Jesus, roper han.

- Jeg bryr meg ikke om hva folk sier! Folk blir frelst, helbredet og vil ha Jesus. Forsamlingen roper «Jesus, Jesus, Jesus....», og Bentley roper ut at de fordømmer hver eneste religiøse ånd rommet.

Forsamlingen går nesten bananas - skriker og skråler, og Bentley kommenterer at han ser ut som en tulling nå.

- Men jeg klarer ikke å holde meg i ro, forklarer han, og oppfordrer folk til å gjøre det de vil.

- Sjika bumba!! Jeg kommer til å bokse den religiøse ånden midt mellom øya. Bang! Bang!

- Jeg har ikke lyst til å bygge en organisasjon, sette opp bygninger, bygge en stor tjeneste. Jeg er ikke ute etter penger og har bare fast lønn fra min organisasjon i Canada. Jeg er desperat ute etter en berøring fra Jesus, skriker Bentley. Lakeland må være det lykkeligste stedet på jorda i disse dager.

Bentley avbryter seg selv og sier: - Nå trenger vi noen vitensbyrd om helbredelser. Han leder forsamlingen inn i neste fase av møtet. Musikerne er på plass og spiller i bakgrunnen. Av og til tar de et kort snutt av en triumferende lovsang.



Utrolige historier

Folk som er helbredet strømmer opp til plattformen på begge sider. Den ene etter den andre forteller utrolige historier. Mange overbevisende historier kommer fram.

- Jeg har vært døv i 50 år forteller en kvinne, men ble helbredet for noen dager siden. Mannen er med henne på plattformen. Ei annen forteller om en utvendig svulst på størrelse med en golfball som forsvant. Ei dame kommer sammen med sin lege. Legen viser fram gåstolen og en oksygenmaskin som pasienten nå ikke lengre har brukt for.

- Gi oss mere bam, bam, ba!rn! roper Bentley. Forsamlingen skjønner at han mener helbredelser.

- Gjør noe du ikke kunne gjøre før!

En kvinne sier at en svulst i magen på størrelse med en stor ball er forsvunnet. Hun sier hun over natten gikk ned flere størrelser i bukser. Et foreldrepar kommer med sønnen sin og forteller at kraftig og medfødt skjeling plutselig forsvant. Et nærbilde av guttens ansikt vises over skjermene. Han skjeler ikke lenger, og foreldrene har tårer i øynene.

En rullestol blir løftet fram til scenen og en kvinne står noe ustøtt ved siden av den og jubler fordi hun kan gå. Forsamlingen jubler.



Faller i gulvet

Bentley avbryter til stadighet fortellingene for å forsikre seg om at alle har forstått hva som har skjedd. Han legger hendene på hver enkelt og de fleste faller rett i gulvet, noen med kraftig rykninger på veien ned.

- Noe skjer i denne hallen, roper Bentley. - Jeg føler det! Be i Ånden alle mann.

Forsamlingen ber og roper høylydt hver gang det fortelles om en ny helbredelse. Hver eneste kveld er det flere titalls mennesker som stiller seg opp ved siden av scenen for å fortelle om sine helbredelser.

Noen av historiene er merkelige og trolig mer ønsketenkning en virkelighet. Jeg tenker på pastor Strader i vertsmenigheten Ignited Church som påpekte at det er umulig å unngå dette fullt ut. Noen ønsker helbredelsen så sterkt at de gjør alt for å bekjenne den før den har skjedd. Strader sier han kan skjønne disse menneskene, og vil at forsamlingen ikke skal undre seg over at det skjer.

Det blir mer og mer lovsang. Sterke tilbedelsessanger med kraftig rytme. Bentley inviterer gjerne mennesker fram til frelse. En kveld kom det drøyt 30 fram til scenen. En annen kveld ber han om at folk med terminale lidelser kommer fram. Han ber også alle registrerte pastorer, og oppfordrer dem til å gå ut i gangen og stille opp på en rekke, så skal han komme ut og be for dem.

Rekken av pastorer strekker seg rundt det meste av hallen. 200 eller 300, jeg vet ikke. Bentley kommer ut sammen med et par medarbeidere og legger raskt hendene på hver enkelt. De fleste faller rett i gulvet og blir liggende ved siden av hverandre.

Inne fortsetter lovsangen og Bentley kommer tilbake. Møtene begynner offisielt klokka sju og slutter mellom elleve og tolv. Forut for den offisielle starten er det ca en times møtelignende aktivitet. Mange har også tilbrakt tre-fire timer på formiddagsmøtet i kirken.


DM