Lysbakken vil ha gransking

SV-le­der Audun Lys­bak­ken sier det er for tid­lig å kon­klu­de­re om det hem­me­li­ge ar­ki­vet E-tje­nes­ten skal ha sam­let, men gjen­tar par­ti­ets ønske om en ny kom­mi­sjon for over­vå­kings­tje­nes­te­ne.

- Det er svært al­vor­lig hvis det fore­går ulov­lig kart­leg­ging av nors­ke bor­ge­re, sier Lys­bak­ken til NRK etter atEOS-ut­val­get denne uken kom på uan­meldt in­spek­sjon hos For­sva­rets etter­ret­nings­tje­nes­te.

Ut­val­get skal un­der­sø­ke på­stan­der om at E-tje­nes­ten har sam­let inn opp­lys­nin­ger om 400 nord­menn som har vært eller kunne bli kil­der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har ikke noe grunn­lag for å kon­klu­de­re om hva dette er, men imøte­ser EOS-ut­val­gets un­der­sø­kel­se. Det er vel­dig po­si­tivt at vi har et EOS-ut­valg som er i stand til å ta tak i og un­der­sø­ke denne typen på­stan­der, sier SV-le­de­ren.

Han gjen­tar også for­sla­get han nylig kom med om en ny kom­mi­sjon for de hem­me­li­ge tje­nes­te­ne, på linje med Lund­kom­mi­sjo­nen for 20 års tid siden.

- Det som er helt klart med denne saken og en rekke andre saker, er at det er behov for en de­batt om over­vå­king i det nors­ke sam­fun­net, sier Lys­bak­ken.

(©NTB)