Lutherske biskoper drar på retreat med pinsevenn

Hele bispekollegiet i Den norske kirke skal på retreat med Peter Halldorf.

– Jeg håper atPeter Halldorf skal kunne lære oss hvordan vi kan være åndelige veivisere som biskoper, sier Bjørgvin-biskopHalvor Nordhaug til Dagen.

Biskop Nordhaug kom nylig hjem fra en retreat på Lia gård der den svenske pinsevennen talte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Halldorf er en veldig interessant og betydningsfull formidler som har bibelstoffet helt under huden. Han har lest mye teologi og sper på med sine egne erfaringer, forteller Nordhaug.

Biskopen opplever Halldorf som en fascinerende person, og en «røst i tiden». Han er imponert over at den åndelige mentoren ikke bruker manus, selv om han underviser flere timer i løpet av en dag.

– En mann man absolutt bør høre på, sier Nordhaug.

– Ikke typisk pinsevenn

Det er ikke første gang biskopene er på retreat. I 2013 var de samlet på et retreatsted i Ungarn. Men aldri før har de valgt en pinsevenn som åndelig mentor.

– Halldorf er en økumen, og man hører at han er inspirert av ortodoks teologi og kirkeliv. Han spenner over et stort register, men har likevel valgt å bli værende iPinsebevegelsen, sier Nordhaug, og legger til:

– Men jeg vil ikke si at han forkynner typisk pinseteologi.

Selv om tematikken for retreaten ikke er klarlagt ennå, håper Nordhaug at biskopene blant annet skal få hjelp til å ta vare på sitt eget trosliv midt i alle de krevende oppgavene de står i.

– Øser av kirkens kilder

BiskopPer Arne Dahl er en av dem som har vært i kontakt med Halldorf i planleggingen av retreaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ser heller ikke problemer med å ha enpinsevenn som åndelig veiviser under neste års retreat.

– Peter Halldorf har gang på gang vist at han er en åndelig veileder i klassisk tradisjon. Han bruker ikke sin åndelige veildning til å fremme sin egen menighetsbakgrunn. Han har en evne til å øse av kirkens kilder, til å være samlende og inspirerende, og er ytterst respektfull overfor folk med ulik tro og kirkelig bakgrunn. I det siste har han vært opptatt av å elske sin nestes kirke som sin egen, sier Dahl.

Han håper retreaten med den svenske pinsevennen vil gi rom for å møte Gud på ny.

Ønsker å bli fylt

– Den norske kirke har vært gjennom en opprivende tid med debatter om samlivsspørsmål og forholdsvis høye utmeldingstall. Hvor viktig tror du en slik retreat er med tanke på dagens situasjon?

– I mange år har vi vært opptatt av å få fulle hus. Under reformasjonsjubileet det kommende året har vi en unik mulighet til å fokusere på fylde i huset. Ikke bare å fylle huset, men å bli fylt, få oppleve en åndelig fordypning, forankring og fornyelse som kan smitte over på våre menigheter. Da er det viktg at vi som biskoper kan forsøke å gå foran og vise vei, og dermed også være veivisere for våre prester og kirkelige ansatte. Jeg tror vi har mye godt til gode som kirke om vi øser litt mer og litt mer bevisst av våre åndelige kilder. Ikke minst av nådens mysterium og Jesus Kristus som vår fremste veiviser, sier Dahl.

Det er ikke første gang biskopen henter inspirasjon fra en svenske.

– Personlig har jeg hentet mye inspirasjon fra venner somYlva Eggehorn ogTomas Sjödin.

Sjödin er forøvrig også pinsevenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Personlig

Peter Halldorf selv ønsker ikke å uttale seg om retreaten han skal ha med de norske biskopene.

– Dette handler om deres personlige liv og innbyrdes fellesskap, og derfor noe jeg ikke ønsker å uttale meg om offentlig, sier Halldorf.

Han har som prinsipp å aldri uttale seg om hvem som kommer på hans retreater.