Lover asyldialog med kirken og trossamfunn

Kirkeasyl-spørsmålet skal behandles i en dialog mellom Politidirektoratet, Den norske kirke og trossamfunnene.

Det var det mest kon­kre­te som kom ut av den munt­li­ge spørre­ti­men i Stor­tin­get ons­dag da Geir Tos­ke­dal (KrF) tok opp kirke­asyl-ord­nin­gen og po­li­ti­ets ak­sjon mot en asy­lant i Kris­tian­sand tid­li­ge­re denne uken.

- Denne re­gje­rin­gen har vært ty­de­lig på at vi øns­ker å av­skaf­fe ord­nin­gen med kirke­asyl fordi vi mener det er et for­søk på å over­prø­ve lov­lig fat­te­de ved­tak i en retts­stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har satt i gang en pro­sess der Po­liti­di­rek­to­ra­tet er i dia­log med kir­ken for å finne en for­nuf­tig løs­ning på denne ut­ford­rin­gen, sa jus­tis- og be­red­skaps­mi­nis­ter An­ders Anund­sen i Stor­tin­get.

I et se­ne­re svar til Kjell In­golf Rop­stad (KrF) in­klu­der­te stats­rå­den også «tros­sam­funn» i dia­lo­gen med Po­liti­di­rek­to­ra­tet.

Hevd­vun­net rett

Geir Tos­ke­dal på­pek­te at kirke­rom­met har hatt en hevd­vun­net og raus rett til kirke­asyl i flere hund­re år, selv om det ikke er en ju­ri­disk ord­ning.

- Kir­ken har fått mu­lig­het til å gi be­skyt­tel­se til men­nes­ker i nød og de­spe­ra­sjon og slik bør det fort­satt være, i til­legg til at vi har re­spekt for det hel­li­ge rom.

- Vil re­gje­rin­gen av­skaf­fe den his­to­ris­ke ord­nin­gen med kirke­asyl og ikke vise samme re­spekt for kir­ker og guds­hus, ville Tos­ke­dal ha svar på.

An­ders Anund­sen re­pli­ser­te at han synes det er un­der­lig at en re­pre­sen­tant i den folke­valg­te for­sam­lin­gen vil at det skal være opp til me­nig­he­ter å over­prø­ve vur­de­rin­ger som er gjort av UDI og deres lov­lig fat­te­de ved­tak.

- Jeg kan ikke for­stå annet enn at det er i alles in­ter­es­ser at dette av­skaf­fes. Der­for har vi en dia­log med kir­ken om dette for å finne en varig løs­ning, sa stats­rå­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

In­nen­for reg­le­ne

I to svar til stor­tings­re­pre­sen­tan­te­ne Eirik Si­vert­sen (Ap) og Jenny Klin­ge (Sp) un­der­stre­ket Anund­sen at po­li­ti­ets handle­måte i Kris­tian­sand var in­nen­for gjel­den­de re­gel­verk.

- Jeg har også behov for å for­sva­re po­li­ti­et når de får kri­tikk for at de gjør noe rik­tig. Vi gikk ikke inn i en kirke, ikke inn i et bede­hus, men i en lei­lig­het i et annet bygg, pre­sis­ter­te jus­tis­mi­nis­te­ren.

Han viste også til at me­nig­he­ter har fått store pro­ble­mer ved at men­nes­ker har søkt asyl i kir­ker og bede­hus og at det må være tjen­lig for alle par­ter at man av­vik­ler ord­nin­gen

Føl­ger opp

Stor­tings­re­pre­sen­tant Hans Olav Syv­er­sen (KrF) kom­men­te­rer over­for Dagen at Anund­sen sier at han på den ene siden ikke vil ha kirke­asyl, men på den andre siden at han vil re­spek­te­re ret­nings­lin­je­ne fra 1999.

- Det viser at han både er Frp-mann og re­gje­rings­med­lem.

- Jus­tis­mi­nis­te­ren sa også at han vil gå i dia­log med kir­ken og tros­sam­fun­ne­ne, og jeg håper at det er rea­li­te­ter, og ikke bare noe han føler at han må si her i Stor­tin­get. Dette vil selv­sagt vi i KrF følge opp, ut­ta­ler Hans Olav Syv­er­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Kirkeasyl i Norge

Dagens regelverk for hvordan man skal forhold seg til kirkeasyl ble fremmet av Bondevik-regjeringen i 1999

Den blå regjeringen har som mål å avskaffe ordningen med kirkeasyl

For et halvt år siden uttalte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) at det ikke blir gitt juleamnesti for kirkeasylanter i 2014

For tiden sitter minst seks voksne og et barn i kirkeasyl i Norge

Les også
- Kirkeasyl kan ikke vare lengeKirkeasyl
Les også
Politiet hentet iransk kvinne ut av kirkeasyl