- Kirkeasyl kan ikke vare lenge

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug har fått en fersk kirkeasyl-sak i sitt bispedømme. Han presiserer at det ikke er kirkens oppgave å overprøve vurderinger gjort av myndighetene.

Den fers­kes­te kirke­asy­lan­ten i lan­det er en rus­sisk kvin­ne med et barn som siden slut­ten av april 2014 har holdt til i Slette­bak­ken kirke i Ber­gen.

Da ble hun inn­kvar­tert i dåps­sa­kris­ti­et. Det er førs­te gang me­nig­he­ten har hatt asy­lan­ter og kvin­nens medie­tals­mann i me­nig­he­ten har ikke øns­ket å gå ut med yt­ter­li­ge­re in­for­ma­sjon om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kan ikke vare

Bis­kop Halv­or Nord­haug har ikke blitt kon­tak­tet før kvin­nen ble tatt inn i kir­ken. Det er uklart når dåps­sa­kris­ti­et vil kunne bli tatt i bruk igjen og bis­ko­pen ved­går at si­tua­sjo­nen er uhold­bar.

- Kirke­asyl har både en prak­tisk og en prin­si­pi­ell side og begge deler til­si­er at et kirke­asyl ikke kan vare vel­dig lenge, sier bis­ko­pen.

Han for­kla­rer at Den nors­ke kir­kes fel­les­hold­ning til kirke­asyl er sam­men­satt.

- På en side øns­ker vi at myn­dig­he­te­ne re­spek­te­rer at kirke­rom­met fra gam­melt av er an­sett som et hel­lig rom hvor alt som heter volds­bruk er upas­sen­de. Sam­ti­dig sier vi at kirke­asyl ikke er noen løs­ning. Kir­ken kan ikke opp­ret­te asyl­mot­tak der vi gir opp­føl­ging og ju­ri­disk hjelp. Vi kan ikke drive al­ter­na­ti­ve pro­se­dy­rer for å be­hand­le asyl­søk­na­der.

Nord­haug mener det lig­ger i kor­te­ne at kirke­asyl-opp­hol­det både må re­spek­te­res og sam­ti­dig av­vik­les så fort som mulig. Han pre­si­se­rer at kir­ken ikke tar stil­ling til hvor­vidt asy­lan­te­ne bør få bli eller ikke.

- Å gå inn i en­kelt­sa­ker og over­prø­ve vur­de­rin­ger gjort av myn­dig­he­te­ne er ikke kir­kens opp­ga­ve.

- Hel­lig kirke­rom

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I de­sem­ber i fjor ble det kjent at Jus­tis­mi­nis­ter An­ders Anund­sen øns­ket å av­vik­le kirke­asyl­ord­nin­gen i Norge og po­li­ti­et fikk i opp­drag å få slutt på kirke­asy­le­ne.

I hel­gen ble en iransk kvin­ne hen­tet ut av kirke­asyl. Hun ble på­gre­pet i et fritt­lig­gen­de bygg som Fi­ladel­fia Kris­tian­sand dis­po­ne­rer. Det har ført til dis­ku­sjon om hva som kan anses som et kirke­rom. Bis­kop Nord­haug er re­strik­tiv.

- Hvis en skal være streng på det prin­si­pi­el­le er kirke­rom­met kul­tu­relt sett det hel­li­ge kirke­rom­met, ikke me­nig­hets­sa­ler, kjøk­ken og lei­lig­he­ter som måtte ligge i samme bygg som en kirke.

- Støt­ter du med dette jus­tis­mi­nis­te­rens rett til å hente asyl­sø­ke­re ut?

- Nei, jeg støt­ter ham ikke, men kir­ken kan ikke kreve at myn­dig­he­te­ne skal være enige med oss i denne vur­de­rin­gen, sier bis­ko­pen.

Den rus­sis­ke kvin­nen øns­ker ikke å la seg in­ter­vjue. Hen­nes medie­kon­takt vil hel­ler ikke å gi mer in­for­ma­sjon om saken. Det har ikke lyk­kes Dagen å få kon­takt med sokne­prest Jo­runn John­sen for å få en ut­ta­lel­se.

DAGEN

Kirkeasyl

Kirkeasyl ble etablert som juridisk begrep i forbindelse med at justisminister Grete Faremo ba politiet om ikke å hente ut asylanter fra kirkeasyl.

I desember i fjor ble det kjent at Justisminister Anders Anundsen ønsket å avvikle kirkeasylordningen i Norge. Politiet fikk i oppdrag å få slutt på kirkeasylene.

I helgen ble en iransk kvinne hentet ut av kirkeasyl i Filadelfia i Kristiansand. Hun ble pågrepet i et frittliggende bygg som Filadelfia Kristiansand disponerer.

Det satte i gang en debatt om hva definisjonen på et kirkebygg er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Sterke reaksjoner etter at politiet hentet iransk kvinne ut fra kirkeasylKirkeasyl, Filadelfia