Lars Løkke Rasmussen kan gjøre comeback i Statsministeriet, men han har en vanskelig jobb foran seg. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark / Reuters / NTB scanpix

– Løkke kan bli svakeste statsminister på 50 år

Hvis Dansk Folkeparti ender med å bli største parti blå blokk, kan Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen bli den svakeste statsministeren i Danmark på over 50 år.

Det mener Lars Trier Mogensen, politisk kommentator i avisa Information, etter at de foreløpige resultatene viser at det innvandringskritiske Dansk Folkeparti (DF) tar over Venstres plass Folketingets nest største parti.

– Venstre ser ut til å gå på et ydmykende nederlag, og partiet vil ikke være i stand til å sette dagsordenen for en blå regjerings kurs. I stedet vil Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl kunne drive Venstre rundt i manesjen, sier Trier Mogensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han påpeker videre at Liberal Alliance, som står på motsatt side av DF i blå blokk, kan skape trøbbel i et eventuelt regjeringssamarbeid. Løkke Rasmussen vil måtte regjere på Dansk Folkepartis nåde.

Følg valgsendingen på dansk TV direkte her

– Det blir svært vanskelig for Lars Løkke å manøvrere i det nye Folketinget. Det er første gang på mange år at vi har hatt en situasjon der det største partiet i regjeringen ikke har statsministeren, sier Trier Mogensen.

Da over 70 prosent av stemmene var telt opp, ledet blå blokk med 91 mandater over rød blokks 84 mandater, ifølge DRs prognose. Venstre får bare 34 mandater, mens DF ligger an til å få hele 38 representanter i Folketinget.

Les også
Valgdagsmålinger viser dødt løp i Danmark
Les også
Dansk parti lover ekstra innsats for kristneDansk valg
Les også
Spennende innspurt i dansk valgkamp