DUELLANTER: Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen (t.v.) ønsker mer fokus på kristne som forfølges. T.h. Helle Thorning-Schmidt.

Dansk parti lover ekstra innsats for kristne

Danmarks nest største parti lover å ta forfølgelse av kristne med som eget punkt i utenrikspolitikken.

I dag går danskene til valgurnene.

Det er fortsatt dødt løp mellom regjeringspartiene og opposisjonen i Danmark i det som kan bli et thrillervalg. Landets nest største parti, Venstre, lover nå å ta inn kamp mot forfølgelse av kristne som et selvstendig initiativ i utenrikspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vil skje dersom det borgerlige partiet får regjeringsmakt, sier Esben Lunde Larsen, Venstres forsknings- og utdanningspolitisk talsmann, til Kristeligt Dagblad.

I så fall blir det første gang en dansk regjering spesifikt omtaler en innsats for forfulgte kristne.

– Tall fra hele verden viser at en svært stor del av de forfulgte er kristne. Det er en kjempeproblemstilling som vi ikke har fått den nåværende regjering til å ta tak i, sier Larsen.

Menneskesyn

Venstre-politikeren vil også konsentrere seg om forfølgelse av danske jøder og deres sikkerhet. Planen er å samarbeide tettere med både lokale og internasjonale, kirkelige organisasjoner, og styrke engasjementet i EU for forfulgte kristne.

Uttalelsen har skapt debatt om hvor vidt man skal nevne kristne grupper spesielt, eller snakke om en generell innsats for religiøse minoriteter. Dansk Folkeparti er enig med Venstre, mens Liberal Allianse er kritisk.

– Jeg er simpelthen imot at vi overfor mennesker i nød først skal spørre om deres tro. Det strider mot mitt menneskesyn om menneske først, så kristen, sier Mette Bock, utenrikspolitisk talsperson for Liberal Allianse, til avisa.

Socialdemokraterne er mot forslaget og hevder at Venstres forslag ikke kommer til å få noe særlig å si for forfulgte kristne.

– Jeg har vanskelig for å se at Venstres forslag kommer til å gjøre det særlig mye lettere for forfulgte kristne som befolkningsgruppe, sier Ole Hækkerup, integrasjons- og utledningspolitisk talsmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Delt på midten

Om Venstre får komme til makten, er imidlertid usikkert. Ifølge en meningsmåling Wilke har utført for Jyllands-Posten ligger Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene SF og Enhedslisten an til å få 50,1 prosent av stemmene.

De borgerlige partiene ligger ifølge målingen an til å få 49,9 prosent av stemmene, og det er derfor helt umulig å si om Helle Thorning-Schmidt får fortsette som statsminister, eller om Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen får overta.

Ved forrige valg bestemte hver fjerde velger seg først det siste døgnet, og ekspertene advarer derfor mot å feste for mye lit til målingene.

Jehovas Vitner og salafister og noen kirkefolk har imidlertid varslet at de ikke vil stemme ved valget. Men en kirkelig leder mener at kristne har plikt til å stemme, skriver Kristeligt Dagblad.

Brevoffensiv

Samtidig sender Thorning-Schmidt brev til 1,2 millioner danske husstander, der hun advarer mot å stemme på Venstre.

– I stedet for å bruke penger på helse og omsorg for våre eldre, vil de gi skattelettelser, skriver Thorning-Schmidt blant annet i brevet.

I tillegg har Socialdemokraternes ordførere sendt ut 300.000 lignende brev. Brevene slår fast at de borgerliges politikk vil føre stans i den økonomiske veksten, og at flere offentlig ansatte mister jobben.

– Hun forsøker å innbille danskene at Venstre vil sparke titusenvis av offentlig ansatte. Det er løgn og uttrykk for desperasjon, sier Inger Støjberg i Venstre til Politiken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er dessuten på grensen til hykleri at Socialdemokraterne påstår at Venstre vil sparke offentlig ansatte, når det ble 12.600 færre fulltidsansatte i kommunene på Thornings vakt, sier Støjberg.

Dansk valg

Statsminister Helle Thorning-Schmidt skrev ut nyvalg i Danmark 18. juni.

Thorning-Schmidts parti Socialdemokraterne styrer i dag i koalisjon med Radikale Venstre.

Socialistisk Folkeparti forlot koalisjonsregjeringen i januar, men regnes fortsatt som støtteparti for regjeringen. Det samme gjør Enhedslisten – De Rød-Grønne.

Opposisjonen ledes av høyrepartiet Venstre og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne hører også hjemme på borgerlig side.

Les også
Spennende innspurt i dansk valgkamp