- Lokalpolitikere kan stoppe reservasjonsretten

Norske lokalpolitikere kan sette en stopper for fastlegenes reservasjonsrett i forslaget fra helseminister Bent Høie (H). Det mener KrFs gruppeleder i Oslo, Erik Lunde.

Det er opp til kom­mu­ne­ne selv å be­stem­me om de skal inngå av­ta­le om re­ser­va­sjons­rett for leger som har fast­lege­av­ta­le med kom­mu­nen. Kom­mu­ne­ne har ad­gang til å inngå slike av­ta­ler, men ikke plikt, skri­ver Vårt Land.

Det får gruppe­le­der i Oslo KrF til å rope et var­sku. Han ber nå stor­tings­top­pe­ne i Høyre, Frp og KrF om å rea­ge­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det viser seg at Høie lar det være opp til hver en­kelt kom­mu­ne om de vil inn­føre en re­ser­va­sjons­ad­gang for leger eller ikke. Da er det stor fare for at han gjør nors­ke kom­mu­ner til en ideo­lo­gisk slag­mark, ad­va­rer Lunde.

Helse­mi­nis­te­ren be­kref­ter over­for avi­sen at det er opp til hver en­kelt kom­mu­ne å inn­føre re­ser­va­sjons­rett.

- Det som har vært vik­tig for meg, er å få et re­gel­verk som sik­rer pa­si­en­te­ne sine ret­tig­he­ter i de kom­mu­ne­ne som inn­går denne type av­ta­ler. Det har også vært vik­tig å få en over­sikt over hvil­ke leger som har inn­gått en re­ser­va­sjons­av­ta­le, sier Høie.

Han inn­røm­mer også at en­kel­te kom­mu­ner kan komme til å si nei av po­li­tis­ke grun­ner.

Lunde fryk­ter at dette vil føre til at så mange kom­mu­ner vil gjøre nett­opp dette at hele av­tale­punk­tet mel­lom re­gje­rings­par­ti­ene og KrF i prak­sis vil bli ut­hu­let.

- De tre par­ti­ene må snak­ke sam­men. Det er bedre at de be­stem­mer seg for en fel­les prak­sis enn å gjøre kom­mu­ne­ne til en slag­mark, mener Lunde. (©NTB)

Les også
Nettsted publiserer leger som abort-reserverer seg