En amerikaner studerer valgkampmateriale i et lokale for forhåndstemming i USAs hovedstad Washington D. C. Desinformasjon og forsøk på å skremme velgerne blir stadig mer utbredt i valgkampen foran presidentvalget 6. november, der Barack Obama og Mitt Romney ligger jevnt an. Både republikanske og demokratiske velgere forteller at de er blitt utsatt for trusler og blank løgn.

Løgner og lureri i amerikansk valgkamp

Velgere i flere amerikanske delstater har fått telefoner med falske påstander om at de ikke trenger å møte fram personlig for å stemme ved presidentvalget 6. november. Noen forsøker å lure dem.

Både i Florida, Indiana og Virginia har det skjedd slike forsøk på lureri. I delstatene Ohio og Wisconsin har det dukker opp plakater der det står at folk som klusser med valgsedlene sine, kan bli satt i fengsel for valgfusk - trolig et forsøk på å skremme velgere til å sitte hjemme.

Ved valget i år 2000 var resultatet svært jevnt, og republikaneren George W. Bush ble først tilkjent seieren over demokraten Al Gore etter at opptellingsprinsippene var drøftet i USAs høyesterett. Nå går det mot et nytt, jevnt oppgjør mellom Barack Obama og Mitt Romney.


Ubehagelige spørsmål

Valget følges med argusøyne blant annet av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som vil sende valgobservatører til USA. OSSE stilte mange spørsmål omkring valget for tolv år siden, spørsmål enkelte amerikanere oppfattet som ubehagelige.

OSSEs nye besøk faller ikke i god jord hos justisminister Greg Abbott i delstaten Texas. Abbott mener organisasjonens syn på valgavviklingen i USA er «juridisk irrelevant». Han truer med søksmål mot observatører som kommer for tett innpå stemmelokalene.

OSSE sender regelmessig observatører til sine medlemsland, blant dem tidligere sovjetrepublikker med unge og ofte langt fra fullkomne demokratier. USA, ett av OSSEs viktigste medlemmer, krever vanligvis best mulig tilgang for observatørene.


Årvåkne amerikanere

Men amerikanerne er årvåkne og holder selv nøye oppsikt med valgprosessen. Borgerrettsgrupper og medier i USA er raske med å slå alarm når det dukker opp trusler, desinformasjon og rene løgner i valgkampen.

- Taktikken går i økende grad ut på å skremme og villede velgerne, sier Eric Marshall i borgerrettsgruppen Juristenes komité for lovfestede borgerrettigheter.

Demokratiske velgere er i flertall blant dem som ringer til denne gruppen og klager.


Bevisst desinformasjon


Men den bevisste desinformasjonen rettes også mot republikanere. Kurtis Killian i delstaten Florida forteller at han har blitt oppringt av en mann som ville overtale ham til å bruke telefonen til å stemme. Personlig frammøte var ikke nødvendig, ble det sagt.

Dette var blank løgn, og det visste Killian meget godt.

- Det fins ikke noe som heter telefonstemming. Men folk som har problemer med å komme seg ut for å stemme, som eldre og syke, vil kanskje bite på, sier han.

Løgner og lureri biter ikke på det store flertallet av amerikanske velgere. Frykten er likevel at mange nok skal bli lurt at det får betydning for oppgjøret mellom Obama og Romney, som ifølge meningsmålinger vil bli svært jevnt.

(NTB)