Socialdemokraternas leder Stefan Löfven taler på partiets valgvake på Waterfront i Stockholm ved midnatt, natt til mandag. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

Löfven erklærer valgseier i Sverige

Stefan Löfven erklærer valgseier i Sverige og sier han er klar til å starte sonderingene om en ny rødgrønn regjering.

– Jeg er beredt til å starte koalisjonsforhandlinger med Miljöpartiet og vil strekke ut en hånd til andre partier, sa han da han ble mottatt med stormende jubel på Socialdemokraternas valgvake rundt midnatt.

Löfven appellerte til alle partiene i Riksdagen om å opptre ansvarlig, men han fastslo også at det ikke er aktuelt med noe samarbeid med Sverigedemokraterna enda så stor framgang de har hatt. De skal ikke få en avgjørende rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Löfven understreket at det tross alt er få andre partier i Europa som oppnår 30 prosent i en situasjon der det er stadig flere mindre partier. Han trakk fram det norske Arbeiderpartiet som det eneste andre eksempelet i Norden.

I seierstalen takket han den avtroppende statsministeren Fredrik Reinfeldt og gjorde det klart at han har stor respekt personlig og politisk for motstanderen.

Men han sa også at Moderaternas måte å lede Sverige på, var underkjent av velgerne. – Moderaternas nyprosjekt er over, sa han.

– Vi befinner oss i en alvorlig situasjon med hundretusentalls arbeidsledige og synkende skoleresultater. Noe holder på å gå i stykker i Sverige, sa han.

Les også
Fredrik Reinfeldt innrømmer valgnederlagFakta om Fredrik Reinfeldt
Les også
Åkesson: – Dette er helt fantastisk
Les også
Utleieren tok strømmen på Sverigedemokraternas valgvake
Les også
– Kan bli vanskelig situasjon i Sverige
Les også
– Demokratiets livsrett ligger i at vi våger å stille spørsmålSiewert Öholm