Statsminister Erna Solberg (H) har lite sans for det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna, som ser ut til å gjøre det bra i det svenske valget. Søndag besøkte Solberg utstillingen «Norvegiska roma'- norske sigøynere» på Interkulturelt Museum i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Kan bli vanskelig situasjon i Sverige

Statsminister Erna Solberg (H) tror den politiske situasjonen i Sverige kan bli vanskelig dersom ingen av blokkene får flertall i Riksdagen, slik det ser ut på valgdagsmålingene.

– Samtidig har det vært en mindretallsregjering de siste fire årene, som har hentet støtte utenfra i enkeltsaker, legger statsministeren til overfor NTB.

Moderaterna ligger an til å gå ganske kraftig tilbake, noe Solberg avdramatiserer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi skal huske at de har vært ekstremt høyt oppe i de to siste valgene. Det resultatet de ligger an til å få nå, er på nivå med der de lå blant annet på 1990-tallet.

Selv om et regjeringsskifte vil bety at Sverige får en statsminister uten «den parlamentariske erfaringen som er vanlig for en statsminister» og fra et parti som står på motsatt side av høyre-venstre-skillet, sier Solberg at hun tror på fortsatt godt samarbeid over grensen.

– Det går helt sikkert fint. Det er tradisjon for at den svenske og den norske statsministeren samarbeider godt uansett farge.

Les også
Uro over Sverigedemokraternas brakvalgFakta om SVTs valgdagsmåling
Les også
Feministisk gjennombrudd i Sverige
Les også
Jevnt løp mellom blokkene i Sverige
Les også
Frykter «kaosvalg» skal ramme svensk økonomi
Les også
– Demokratiets livsrett ligger i at vi våger å stille spørsmålSiewert Öholm