OLE IVARS: Dansebandet Ole Ivars er en av de musikalske favorittene til årets vinner av Livsvernprisen, Marte Wexelsen Goksøyr. På mandagens prisutdeling kom vokalist William Kristoffersen på overraskende besøk og delte ut æresdiplom til en stor fan.

Livsnyter med kamphansker

En livsnyter med kamphansker. En skarp debattant med en farlig penn. Slik ble vinneren av Livsvernprisen, Marte W. Goksøyr, omtalt under mandagens prisutdeling.

- Du kjemper for ethvert menneskes unike og uendelige verdi, uavhengig av kromosomer og funksjonshemninger. Du ønsker deg et samfunn som har plass til alle og du er en skarp debattent med en farlig penn, sa skuespiller Sven Nordin før han overrakte prisen.

Les også:- Har ikke jeg rett til å leve?Ap vil ha tidlig ultralydOppvask etter at Jens ble stilt et abortspørsmål
Han minnet en stor forsamling om at Wexelsen Goksøyr troppet opp på Stortinget for et år siden og skapte mediestorm med sitt ærlige spørsmål til statsministeren.

- Du har vist samfunnet dine daglige kamper, en kamp for å bli behandlet rettferdig. Du har berørt mange gjennom kunsten som skuespiller.

- Vi andre kan ikke annet enn å ta av oss hatten for ditt engasjement og ditt mot. Du fortsetter kampen for et samfunn med plass til alle.

- Takk for at du gjør det vanskelig å sette mennesker i bås, og at du kjemper for et inkluderende samfunn. Du skriver historie, sa Sven Nordin, før han overrakte prisen og fikk en stor klem som takk.

Som Jeanne D'arc

En glad og stolt prisvinner kunne ikke starte takketalen før en annen også hadde fått sin rettmessige gave. Nordin fylte nemlig 55 år mandag, og Marte Wexelsen Goksøyr hadde tatt med seg gave.

Hun startet takketalen med en sterk framføring av en del av Goerge Bernhard Shaws Jeanne D'arc-monolog der hun i rettssalen refser samfunnets topper for ikke å ville gi henne muligheten til et verdig liv.

- Jeg ønsker å være som en Jeanne D'arc.

- Jeg vil bli tatt på alvor. Jeg vil bli trodd på det som er viktig for meg. Jeg ønsker å være med og forandre og jeg vil snakke for alle.

- En av kunstens muligheter er å endre på de vedtatte normene. At jeg er født med Downs Syndrom og har vært med og spilt på Torshov-teateret er en del av dette, sa den store, lille kvinnen.

Og da hun skulle prøve talerstolen, kom hun med uttalelsen som på mange måter oppsummerer det hun holder på med:

- Jeg er litt lav, men jeg synes.

Bedre samfunn

I sitt takke-foredrag sa hun også at hun vil fortsette å stille spørsmål ved samfunnets holdninger.

- Jeg ønsker en større bevissthet som vil gjøre samfunnet bedre for alle. Norge vil være verdens mest inkluderende samfunn, men vi lever i et ekskluderende samfunn.

- Er det noen som fra fødselen av ikke har sin naturlige plass, med samme rettigheter som alle andre?

- På tross av statsministerens uttalelser om et inkluderende samfunn vil han innføre danske tilstander med tidlig ultralyd for alle. Det er å lete etter fostre med Downs Syndrom, sa Wexelsen Goksøyr.

Også mandagens takketale inneholdt en direkte utfordring til alle:

- Mongo og downs er aksepterte skjellsord. Men banner man på skolen blir man innkalt til foreldresamtale. Når noen bruker Mongo og downs er et ingen som bryr seg.

De to beste

Marte Wexelsen Goksøyr, som er vant til å ta regi på teateret, tok regien i egne hender i forbindelse med pristildelingen. Hun var glad for å ha en stor kontingent fra en omfangsrik familie til stede, men det var to stykker hun satte ekstra stor pris på:

- Det er min dag, og dere har sagt at jeg kan gjøre hva jeg vil, så jeg vil ta opp de to jeg sitter sammen med. Dere er mitt liv og min gjeng, sa en lykkelig prisvinner med skuespiller Sven Nordin og vokalist i dansebandet Ole Ivars, William Kristoffersen, på hver sin side.

Gruppen Sturm und Drang var musikalske bidragsytere. De spiller tango, musikk som prisvinneren liker godt.

- Men jeg liker Ole Ivars også, påpekte Marte Wexelsen Goksøyr. DAGEN