Livni: - I alles interesse å skape fred

Både Is­rael, pa­le­sti­ner­ne og ver­dens­sam­fun­net har in­ter­es­se av at pa­le­sti­ne­re og is­rae­le­re får til en freds­av­ta­le, slår Is­ra­els for­hand­lings­le­der Tzipi Livni fast.

Livni møtte man­dag uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) under hans besøk i Je­ru­sa­lem.

Etter sterkt press fra USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry inn­le­det pa­le­stins­ke og is­ra­els­ke le­de­re nye freds­sam­ta­ler i au­gust.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er ved star­ten av for­hand­lin­ge­ne, fordi det tok noen må­ne­der å re­star­te pro­ses­sen. Jeg mener dette er gode ny­he­ter - gode ny­he­ter for Is­rael, for pa­le­sti­ner­ne og for ver­dens­sam­fun­net. Dette er i Is­ra­els in­ter­es­se, sa Livni til nors­ke jour­na­lis­ter etter møtet.

- Blir vans­ke­lig

Men for­vent­nin­ge­ne til den nye for­hand­lings­run­den er små. Ana­ly­ti­ke­re er ikke sene med å på­pe­ke po­ten­si­el­le snuble­stei­ner som Je­ru­sa­lems sta­tus, Is­ra­els bo­set­nings­po­li­tikk på Vest­bred­den og is­rae­ler­nes bekymring for sin egen sik­ker­het.

Livni, som er jus­tis­mi­nis­ter i stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahus re­gje­ring, er­kjen­ner at det vil bli vans­ke­lig.

- Siden alt lig­ger på bor­det, må vi selv­sagt dis­ku­te­re en­kel­te spørs­mål som er tøffe og sen­si­ti­ve for begge par­ter. Dette er den vans­ke­ligs­te opp­ga­ven i ver­den, men jeg mener det er i vår in­ter­es­se, og det er selve grun­nen til at jeg dri­ver med po­li­tikk, sier den tid­li­ge­re uten­riks­mi­nis­te­ren.

Mo­de­rat kraft

Selv om den is­ra­els­ke re­gje­rin­gen er split­tet in­ternt i synet på freds­for­hand­lin­ge­ne og målet om en to­stats­løs­ning, er Tzipi Livni kjent som en til­hen­ger av en slik løs­ning. Hun er blant de mer mo­de­ra­te kref­te­ne i re­gje­rin­gen, hvor en­kel­te med­lem­mer har gått åpent ut mot for­hand­lin­ger.

Ana­ly­ti­ke­re har lenge pekt på at det nå er i Is­ra­els klare in­ter­es­se å få løst kon­flik­ten med pa­le­sti­ner­ne. En vik­tig grunn til det er at sta­ten Is­ra­els jø­dis­ke ka­rak­ter blir borte hvis lan­det, uten en egen stat for pa­le­sti­ner­ne, må inn­lem­me Vest­bred­den og Gaza­stri­pen i Is­rael.

- Jeg gjør det jeg mener er rik­tig for den is­ra­els­ke sta­tens frem­tid. Mens vi gjør dette, skal vi både ta po­li­tis­ke skritt og for­hand­lin­ger, men også øko­no­mis­ke skritt for å styr­ke for­stå­el­sen på pa­le­stinsk side for at de kan se noen po­si­ti­ve end­rin­ger un­der­veis som kan endre stem­nin­gen, sier Livni.

Får skryt

Uten­riks­mi­nis­ter Eide be­skri­ver det som «eks­tremt opp­munt­ren­de» at israelske og palestinske utsendinger nå igjen er i for­hand­lin­ger. Han er til­freds med at Livni er Is­ra­els for­hand­lings­le­der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vet at hun vir­ke­lig tror på en to­stats­løs­ning. Hun har både den rette inn­stil­lin­gen og kunn­ska­pen og er høyt re­spek­tert på den pa­le­stins­ke siden. At Netanyahu har gitt henne denne opp­ga­ven, er et vel­dig godt tegn, sier Eide.

Under møtet be­nyt­tet han også an­led­nin­gen til å gra­tu­le­re Is­rael med løs­la­tel­sen av 26 pa­le­stins­ke fan­ger nylig - de førs­te av to­talt 104 fan­ger som skal løs­la­tes. Det var ment som en gest mot pa­le­sti­ner­ne, som li­ke­vel ble pro­vo­sert da Is­rael kunn­gjor­de byg­ging av 2.129 nye bo­set­ter­bo­li­ger i da­ge­ne før freds­sam­ta­le­ne star­tet.

Eide skul­le se­ne­re man­dag møte pa­le­stins­ke le­de­re i Ramal­lah på Vest­bred­den. 20 år etter Oslo-av­ta­len, som sta­ket ut kur­sen mot en løs­ning på kon­flik­ten, er hans ho­ved­bud­skap både til is­ra­els­ke og pa­le­stins­ke le­de­re at da­gens si­tua­sjon ikke kan fort­set­te.

(©NTB)

Les også
Eide: Oslo-prosessen kan oppfylles eller begravesFakta om stridstemaer mellom Israel og Palestina