Feirer: Opprørere feirer i Brega en av byene som opprørerne har tatt tilbake etter å ha fått flystøtte fra vestlige styrker. Foto: Suhaib Salem Reuters/Scanpix

Libyas opprørere tar viktige seire

Med hovedstaden Tripoli i sikte har Libyas opprørere startet fremrykkingen vestover og inntatt flere viktige byer.

- Gaddafis styrker er som redde mus. De kaster sine våpen og uniformer og kler seg som sivile, sier opprøreren Mohammed Ali el-Atwish.Søndag formiddag kunne nyhetsbyrået AFP melde at den viktige olje- og havnebyen Ras Lanuf var under opprørernes kontroll. Noe senere kom den samme meldingen fra en opprørskilde: Styrkene til Muammar Gaddafi hadde forlatt byen og muligens forflyttet seg vestover mot Sirte, Gaddafis hjemby.Ifølge AFP lå det flere våpen etterlatt på veien, og flere bygninger skal være delvis ødelagt. Opprørerne beveget seg videre vestover, og like etter kom beskjeden om at Gaddafis styrker også hadde forlatt det lille tettstedet Bin Jawad, 50 kilometer vest for Ras Lanuf.

Flystøtte

«Muammar, du er en hund. Vi marsjerte rett inn i Bin Jawad», sang et hundretall opprørere etter å inntatt det lille stedet de måtte forlate den 6. mars etter et blodig bakholdsangrep fra regjeringsstyrkene.Denne gangen var det opprørerne som fikk hjelp fra oven, og flere danset mens de skjøt seiersskudd i lufta eller brukte en plakat av Gaddafi som blink.De fleste bommet på plakaten, men det brydde de seg ikke noe om.Deretter kunne de jublende opprørere fortsette videre mot Sirte, Muammar Gaddafis hjemby, 150 kilometer lenger vest. Det er ventet at det er her det neste store slaget vil stå, ifølge AFP.

Strategisk viktig by

Offensiven skjer dagen etter at kraftig bombing fra de internasjonale styrkene førte til at opprørerne greide å ta den strategisk viktige byen Ajdabiyah.Byen ligger sør for opprørsbastionen Benghazi og har tidligere vært under opprørernes kontroll. I tillegg skal de ha tatt kontroll over oljebyen Brega. Tidligere søndag meldte fjernsynskanalen Al Jazeera at opprørerne også hadde rykket fram til Uqayla, det siste tett befolkede stedet i vestlig retning før Ras Lanuf.

Kystveien

Både Brega, Uqayla og Ras Lanuf ligger langs Libyas middelhavskyst. Enda lenger vestover mot Tripoli ligger Sirte, hjembyen til Gaddafi. Deretter kommer Misrata, som er landets tredje største by.Misrata har vært beleiret av Muammar Gaddafis regjeringsstyrker siden den 19. februar, og situasjonen for innbyggerne skal være svært vanskelig.Gaddafi-lojale styrker er på plass i byen med både stridsvogner og skarpskyttere. De internasjonale styrkene har flere ganger bombet mål ved byen.NTB