Libanons kristne minister ble begravet i går

Titusener av sørgende libanesere tok farvel med Libanons drepte kristne industriminister Pierre Gemayel under begravelsen i Beirut på torsdag.

34 år gamle Pierre Gemayel ble skutt tirsdag. Han ble dermed den sjette antisyriske personen som ble drept i Libanon på mindre enn to år.

Den kristne politikeren ble gravlagt i hjembyen Bikfaya i fjellene øst for Beirut, og titusener av sørgende fulgte begravelsesseremonien i sentrum av hovedstaden torsdag.

Under begravelsen samlet titusener av libanesere seg på Martyrplassen i Beirut, hvor de viftet med det libanesiske flagget eller med flagget til Gemayels falangistparti.

Hovedstaden sto nærmest stille, og flere tusen soldater og politifolk var kommandert ut i gatene for å ivareta sikkerheten. Butikker, skoler, banker og offentlige kontorer var stengt for å gi folk en mulighet til å delta i sørgehøytideligheten.

Anklager Syria
Det gjorde de for å vise styrke mot syrerne og deres allierte i Hizbollah-bevegelsen.

Sunnimuslimske, drusiske og kristne ledere beskylder Syria for å stå bak drapet på Gemayel, som kom fra en av Libanons mest fremstående maronittfamilier. Syria har fordømt drapet.

? Vi har mistanke om at Syria står bak dette for å ødelegge den nasjonale enheten, for å hindre at vi bor og lever sammen og for å nøre opp under konflikter mellom ulike sekter, sier sunnimuslimen Ghada Hakim (63) til Reuters. ? Syria ønsker ikke at vi skal være frie og fatte våre egne beslutninger, legger han til.

Landet var allerede før drapet midt i en politisk krise, ettersom Hizbollah-bevegelsen, som har støtte fra Iran og Syria, forsøker å vingeklippe den antisyriske flertallskoalisjonen. Hizbollah mener dagens libanesiske regjering opptrer som USAs forlengede arm.

Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy og generalsekretær Amr Moussa i Den arabiske liga overvar seremonien. Også Gemayels livvakt Samir Shartuni, som ble drept i det samme angrepet, ble stedt til hvile torsdag.

FN gransker
FNs sikkerhetsråd har godtatt å innlemme Gemayel-drapet i FN-etterforskningen av flere tidligere angrep i Libanon.

FN konkluderte i sin gransking av drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri i februar 2005 med at syriske tjenestemenn og deres allierte i Libanon var innblandet i attentatet. Syria avviser enhver befatning med drapet på Hariri.

De massive folkeprotestene i Libanon etter drapet på Hariri bidro til å gjøre slutt på 29 år med syrisk tilstedeværelse i landet.

NTB,Mz