Lars Vilks: – Presset mot ytringsfriheten øker

Ett år etter at den svenske kunstneren Lars Vilks unnslapp terroren i København, er han tilbake i den danske hovedstaden. Ytringsfriheten er under økende press, mener han.

Vilks deltar lørdag, dagen før ettårsdagen for angrepet, på en konferansen om nettoppytringsfrihet på Christiansborg, derFolketinget holder til.

– Det er mange problemer som ikke er blitt bedre siden 14. februar. En side av problemet er trusler og vold, som har akselerert, og man forsøker å skremme folk så det rammer ytringsfriheten. Det andre er politisk korrekthet, sier Vilks tilDanmarks Radio før konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER:Frykten for å provosere

Vilks har levd med politibeskyttelse siden han tegnetprofeten Muhamed som en hund i 2007, to år etter den såkalte karikaturstriden. Vilks hadde derfor med seg to politifolk for å beskytte seg da han for ett år siden deltok på et debattmøte påKrudttønden i København. En halvtime ut i møtet åpnet en mann ild inn i bygget. En regissør, Finn Nørgaard, ble drept.

Synagogen

Det var det første av to terrorangrep. Etter midnatt ble også synagogen angrepet, mens det pågikk enbat mitzva-feiring for en jødisk jente der. En jødisk vakt ble drept. Seks politifolk ble såret i angrepene.

Ved 5-tiden 15. februar ble den antatte gjerningsmannen Omar El-Hussein drept i en skuddveksling med politiet på Nørrebro.

Etter angrepet har sikkerhetstiltakene rundt Vilks blitt enda strengere, og det merkes også under lørdagens møte. Ifølge DR er det bareChristiansborg som kunne huse arrangementet, og det var stort politioppbud utenfor.

LES:Heller islamist enn høyreekstrem som lærer

Vilks mener deltakerne på konferansen er opptatt av å snakke fritt, tross trusselbildet.

– Alle er bevisste på at man må forsvare sin posisjon og ikke moderere seg eller holde tilbake, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terrorfrykt

Men terrorfrykten sitter i, hos mange dansker, skal vi tro en fersk spørreundersøkelse.

Seks av ti dansker tror landet vil oppleve et nytt angrep i løpet av det neste året, viste undersøkelsen avisenPolitiken og dansk TV 2 offentliggjorde denne uka.

Det er omtrent like mange som like etter angrepet. 12 prosent svarer dessuten at de har endret atferd og blitt mer påpasselige i det offentlige rom.

Lyskjede

Københavnerne blir bedt om å minnes angrepet og de to ofrene søndag ettermiddag. Gatelys blir slukket, og folk skal gå ut i gatene og tenne lys. En kjede med 2.000 lys skal strekke seg de 3,6 kilometerne mellom de to terrormålene, kulturhuset Krudttønden og synagogen.

– Lysene er et symbol på livskraft, kjærlighet og varme, sier Ole Mølgaard til nyhetsbyrået Ritzau. Han lederFinn Nørgaard Foreningen, som er oppkalt etter regissøren som ble drept på Krudttønden.

Kritikk av sikkerheten

I ettertid har Vilks kritisert dansk politi for å ha undervurdert trusselsituasjonen i forbindelse med debattmøtet i fjor. De to politifolkene som passet på ham, skjøt tilbake mot gjerningsmannen og kan dermed ha avverget at flere ble drept.

LES OGSÅ:Vatikanet kritiserer Charlie Hebdo

Sikkerhetspolitiet PET er også blitt kritisert for ikke å ha satt i verk tiltak etter å ha fått tips om at den voldsdømte El-Hussein var blitt radikalisert før han slapp ut av fengselet.