PÅ RØMMEN: «Morderen er fremdeles på rømmen». Charlie ­Hebdos forside denne uken provoserer Vatikanet.

Vatikanet kritiserer Charlie Hebdo

En blodstenkt Gud med kalashnikov provoserer Vatikanet.

Den kontroversielle forsiden på Charlie Hebdo markerer at det er ett år siden terrorangrep­et mot satiremagasinets lokaler i Paris der 12 personer ble drept. Terroraksjonen førte til en global debatt om religiøs ekstremisme og ytringsfrihet.

«Et år etter er morderen fremdeles på rømmen» lyder teksten på den svart-hvite forsiden som skildrer en voldelig Gud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vatikanet slår tilbake i sin dagsavis L’Osservatore Romano i en usignert leder med tittelen «Manipulerte tro».

– Ukeavisen glemmer igjen hva religiøse ledere fra alle sammenhenger har gjentatt en stund nå, nemlig å avvise vold i religionens navn», skriver avisen, som kaller Charlie Hebdos siste trekk som blasfemisk.

– Valget som Charlie Hebdo har tatt, viser det triste paradokset i en verden som tar politisk korrekthet til et nesten latterlig nivå men ikke anerkjenner og respekterer gudstroen til folk, uavhengig av hvilken religion de måtte tilhøre.», skriver dagsavisen.

Den siste utgaven av Charlie Hebdo står i sterk kontrast til utgaven som ble utgitt like etter terrorangrepet som viste en gråtende Muhammed med overskriften «Alt er tilgitt».

To bevæpnede menn stormet inn i magasinets lokaler 7. januar 2015 og skjøt de ansatte i et angrep som siden er blitt knyttet til en jemenittisk gren av al-Qaida.

Etter angrepet sa pave Frans at ytringsfrihet var en fundamental menneskerett. Katolikkenes overhode understreket at det var et uakseptabelt avvik å drepe i Guds navn. Han tok samtidig opp Charlie Hebdos anti-religiøse ståsted.

– Du kan ikke provosere, du kan ikke fornærme andres tro og du kan ikke gjøre narr av tro, sa han til journalister mens han var på tur i Asia. I en senere pressemelding presiserte Vatikanet at pavens kommentar ikke var ment som et forsvar for angrepene.

Les også
Frankrike minnes angrepet mot Charlie Hebdo
Les også
Vanskelig år for Charlie Hebdo tross massiv støtte
Les også
Tror konflikt er politisk
Les også
Bevæpnet mann skutt og drept av politi i Paris
Les også
Skulder til skulder for ytringsfriheten