Langt fra målet for De Kristne

Håpet om å komme over sperregrensen og i samarbeid med de borgelige, sprakk for De Kristne. Partiet endte på 0,6 prosent.

- Det er klart det er skuf­fen­de for oss, sier parti­le­der Erik Selle til Dagen.

- Vi hadde mål om å komme over sperre­gren­sen og jeg mener vel­ger­grunn­la­get for det er til­ste­de. Jeg mener vi har ut­ford­ring i å bryte kom­mu­ni­ka­sjons­bar­rie­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hel­ler ikke parti­sek­re­tæ­ren og en av de sen­tra­le bak stif­tel­sen av par­ti­et, Terje Si­mon­sen, er for­nøyd.

- Vi hadde høye am­bi­sjo­ner, det lig­ger til min ka­rak­ter. Det gir ikke noe me­ning i å sette i gang et lands­om­fat­ten­de pro­sjekt uten klare am­bi­sjo­ner. Det har vi gjort, og jeg er litt over­ras­ket over at vi ikke gjor­de det bedre, sier Si­mon­sen.

Det til tross for at par­ti­et ble det størs­te av mini­par­ti­ene. Og det på det førs­te val­get de stil­te lis­ter. Kris­tent Sam­lings­par­ti fikk 0,1 pro­sent av stem­me­ne. En hal­ve­ring fra for­ri­ge valg

Høye tall

Am­bi­sjo­ne­ne har det ikke mang­let på. Si­mon­sen sa selv, da par­ti­et fikk ett pro­sent på en me­nings­må­ling, at «par­ti­et skul­le i re­gje­ring og at Selle skul­le bli stats­råd». På par­ti­ets egen valg­vake lå de fles­te tips om ut­fal­let på rundt fire pro­sent. Selv tip­pet Si­mon­sen 6,6 pro­sent.

Me­nings­må­lin­ge­ne gav par­ti­et stort sett rundt 0,3 pro­sent, så et re­sul­tat på 0,6 er ob­jek­tivt sett et godt re­sul­tat. Par­ti­et ble god­kjent i ja­nu­ar og har på litt over et halvt år klart å stil­le lis­ter i samt­li­ge fyl­ker.

En­kel­te kom­mu­ner gav par­ti­et god re­spons, Hæ­ge­bo­stad i Vest-Ag­der gav De Krist­ne en opp­slut­ning på 9,2 pro­sent. Men ingen ste­der var par­ti­et i nær­he­ten av å få man­dat.

De nær 18.000 stem­me­ne som par­ti­et fikk, kunne ha hjul­pet KrF til ett eks­tra ut­jev­nings­man­dat. Det bryr ikke De Krist­ne seg om.

- Det er helt feil å se det slik. Vi har de­mo­kra­ti i Norge, folk stem­mer som de vil. Når KrF har til­bake­gang kan ikke vi ta an­svar for det, sier Si­mon­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er vel­ger­nes dom, sier Selle.

Om­kamp om ek­te­skap

Li­ke­vel set­ter Si­mon­sen sin lit til at KrF, sam­men med Frp, vil kunne pres­se på for en om­kamp om kjønns­nøy­tral ek­te­skaps­lov.

- De andre sa­ke­ne kan vi ta ved neste kors­vei, men jeg tror at kom­men­de pe­rio­de er av­gjø­ren­de for å endre ek­te­skaps­lo­ven. Loven er en ka­ta­stro­fe.

De to mener De Krist­ne er kom­met inn i po­li­tik­ken for å bli. I mars skal det mest sann­syn­lig av­hol­des års­møte. Før det skal val­get eva­lu­eres. Det er ikke snakk om å legge ned par­ti­et. Tid­li­ge­re i valg­kam­pen ble det an­ty­det som kon­se­kvens, hvis ikke må­le­ne ble nådd.

- Jeg tror Norge tren­ger et kris­tent parti som ut­ford­rer KrF. Kris­ten Sam­lings­par­ti har ikke klart det og må sann­syn­lig­vis be­gyn­ne helt på nytt, i for­hold til parti­re­gis­te­ret, sier Si­mon­sen.

- De 18.000 som stem­te på oss til­sva­rer et stapp­fullt Ul­le­vaal Sta­dion. Å gjøre en slik pre­sta­sjon med et så ferskt parti må man langt til­ba­ke i his­to­ri­en for å finne maken til, mener han.

DAGEN

De Kristne

Et norsk politisk parti stiftet 24. februar 2011 på Moster i Bømlo kommune.

Partiets første valgdeltakelse var ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2011. Der stilte de partiliste kun i Bømlo kommune, og fikk 6,5 prosent av stemmene.

Kilde: Wikipedia

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
De Kristne størst av minipartiene
Les også
KrF-veteran stemmer De Kristne