Landssvikarkiv kan bli åpnet

En arbeidsgruppe anbefaler at landssvikarkivet åpnes for offentlig innsyn. Arkivet inneholder opplysninger om titusener av nordmenn som ble rettsforfulgt etter annen verdenskrig.

Ar­beids­grup­pen, som ble opp­nevnt i fjor, le­ver­te tirs­dag sin an­be­fa­ling til Riks­ar­ki­va­ren.

I an­be­fa­lin­gen går ar­beids­grup­pen inn for at lands­svik­ar­ki­vet som ho­ved­re­gel åpnes for of­fent­lig inn­syn i 2015, 70 år siden fri­gjø­rin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I saker med spe­si­elt ster­ke per­son­vern­hen­syn mener ar­beids­grup­pen at Riks­ar­ki­va­ren bør kunne vur­de­re å for­len­ge taus­hets­plik­ten.

Guri Hjelt­nes, di­rek­tør ved Sen­ter for stu­di­er av Ho­lo­caust og livs­syns­mi­no­ri­te­ter, har vært med i ar­beids­grup­pen. Hun sier tilABC Ny­he­ter at tida er moden for å åpne ar­ki­vet for inn­syn.

- Nå som det har gått 70 år, mener vi det ikke len­ger er nød­ven­dig å opp­rett­hol­de taus­hets­plik­ten for per­soner som står opp­ført i ar­ki­vet. Åpne kil­der har stor be­tyd­ning for en opp­lyst og in­for­mert de­batt om vans­ke­li­ge his­to­ris­ke tema, sier Hjelt­nes.

Lands­svik­ar­ki­vet inne­hol­der opp­lys­nin­ger om 90.000 lands­svi­ker­sa­ker og over 350 krigs­for­bry­ter­sa­ker mot nord­menn som ble retts­for­fulgt etter annen ver­dens­krig. Opp mot halv­par­ten av sa­ke­ne ble hen­lagt uten dom.

Ar­beids­grup­pens rap­port skal nå ut på in­tern hø­ring i Ar­kiv­ver­ket før Riks­ar­ki­va­ren fat­ter en­de­lig ved­tak i mai.

NTB