SISTE HØYTID: Høstens høytidssesong ble avsluttet mandag med Simchat Torah, lovens gledesfest. I løpet av helligdagen danses det med tora-ruller i synagoger og gater.

«La oss vente til etter høytidene»

Mandag blir den jødiske høytidssesongen avsluttet med Simchat Torah – Lovens gledesfest. Dermed er det sjanse for at tilværelsen i Israel igjen kan anta faste og vante former.

De siste par månedene har jeg mottatt et standardsvar på nesten alle henvendelser jeg har gjort her nede: – La oss vente til høytidene er over.

Elektrikeren som skulle reparere varmtvannsberederen min i forkant av vintersesongen fant ingen ledige dager i hele september. Det gjorde heller ikke noen venner av meg som jeg skulle drikke kaffe med. Kaffeavtalen ble utsatt flere ganger, inntil vi kom til følgende konklusjon: – La oss vente til høytidene er over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som journalist har det vært frustrerende at ingen pressekonferanser er blitt arrangert og at ingen som kan kommentere nyhetshendelser er på jobb. Jeg har gjentatte ganger nådd frem til forværelser, der en person forteller meg at personen jeg søker gjerne kan gi en kommentar – når vedkommende er tilbake etter høytidene.

Høytidssesongen i Israel er som mai måned i Norge, med dens konfirmasjoner, 17. mai-feiring, pinse og himmelfart – men «på stereoider». Helligdager og halvhelligdager, kombinert med den ukentlige sabbaten, gjør perioden til en nesten sammenhengende langhelg.

På de inneklemte arbeidsdagene har butikkene stort sett åpent, men det er nesten umulig å samle folk til møter og arrangementer. Det er best å vente til etter høytidene.

Også i israelsk politikk er det vanlig å utsette viktige avgjørelser. Knesset-representantene tok sommerferie 19. juli og en kommentator i The Jerusalem post skriver ironisk at dette har ført politisk stabilitet i Israel i over to måneder.

Nå etter høytidene venter imidlertid en rekke eksplosive saker, som i verste fall kan «sprenge» regjeringen og føre til nyvalg. En av sakene dreier seg om hvorvidt ultra-ortodokse bibelskolestudenter skal tvinges til å gå i militæret.

Men dersom israelske politikere gjør som de pleier, utsettes nok avgjørelsen til etter neste høytid, hanukka, som starter 2. desember.

Les også
Kristne velsignet jubilanten Israel
Les også
Lykken er å eie en sukkah-balkong
Les også
Denne norsk-israelske familien spiser alle måltider i løvhytten
Les også
Israelske soldater ble hyllet i Iran
Les også
Landet der unge er mer religiøse enn de eldre