- Kvinneforumet lever på 70-tallet

Inge Lønning mener at partiets kvinneforum henger fast på 70-tallet i abortsaken. - Høyres politikk dreier seg om mennesker og ikke prinsipper, sier Brodtkorb.

- Vi be­fin­ner oss i 2013, ikke i 1975. Man må ta inn­over seg at den medi­sins­ke ut­vik­lin­gen har vært gans­ke dra­ma­tisk de siste årene, sier Høy­re-ve­te­ran Inge Løn­ning.

I dag kan kvin­ner få inn­vil­get abort etter uke 12 der­som bar­net er i fare for å få en al­vor­lig syk­dom. Det er slått fast i abort­lo­vens pa­ra­graf 2c.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne uken fore­slo Høy­res pro­gram­ko­mité å gå inn for å fjer­ne denne pa­ra­gra­fen, fordi den dis­kri­mi­ne­rer men­nes­ker med for ek­sem­pel Downs syn­drom og bi­drar til et sor­te­rings­sam­funn.

For­sla­get møter sterk mot­bør fra Høy­res kvinne­fo­rum.

- Høy­res kvinne­fo­rum øns­ker ikke å stram­me inn abort­lo­ven og kvin­ners mu­lig­het til å ta egne valg, sier fo­ru­mets leder Julie Brodt­korb til Af­ten­pos­ten.

Les også: Erna Solberg støtter innskrenking av abortloven

Hun får støt­te fra tid­li­ge­re Høy­re-le­der Kaci Kull­mann Five og Anne­li­se Høegh, tid­li­ge­re so­sial­po­li­tisk tals­kvin­ne.

- Lever på 70-tal­let

- Skive­bom, mener Høy­re-ve­te­ran Inge Løn­ning.

Han un­der­stre­ker at ingen øns­ker å rokke ved selve selv­be­stem­mel­ses­prin­sip­pet, og mener at ar­gu­men­ta­sjo­nen om at kvin­nen må ha mu­lig­het til å ta egne valg, ikke er det sen­tra­le i denne saken.

- Spørs­må­let er hvor­dan vi skal hånd­te­re­re den kunn­ska­pen som er kom­met til fra 1975 og til i dag. Det for­bau­ser meg at det ser ut som at man ikke har tatt den end­rin­gen inn­over seg, sier Løn­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at 70-tal­lets kvinne­saks­for­kjem­pe­re fort­satt lever på 70-tal­let.

- De fram­fø­rer som ar­gu­ment at abort­lo­ven ikke skal rok­kes en tød­del ved, fordi den ble kjem­pet fram som kvinne­sak på 70-tal­let. Men det er ikke der­med uten vi­de­re gitt at det er kvinne­sak i dag, sier Løn­ning.

Pro­ble­ma­tisk kri­te­ri­um

Også stor­tings­re­pre­sen­tant Tor­bjørn Røe Isak­sen er uenig i kvinne­fo­ru­mets ar­gu­men­ta­sjon. Han mener at så­kalt eu­ge­nisk in­di­ka­sjon, at et barn er «sykt» eller an­ner­le­des, er etisk pro­ble­ma­tisk som selv­sten­dig abort­kri­te­ri­um.

- I ver­ste fall er det med på å gjen­spei­le hold­nin­ger sam­fun­net har til syk­dom og an­ner­le­des­het, sier Isak­sen til Dagen.

Han mener at abort­dis­ku­sjo­nen be­rø­rer stør­re og vik­ti­ge pro­blem­kom­plek­ser.

- Hvor­dan skal vi hind­re tek­no­lo­gis­ke frem­skritt som gir store mu­lig­he­ter til å få in­for­ma­sjon og sor­te­re ut og fjer­ne egen­ska­per som er uten­for nor­ma­len? Hvor­dan kan vi hind­re at det går på be­kost­ning av etis­ke prin­sip­per og like­verds­tan­ken vår, spør Isak­sen.

Iføl­ge bio­tek­no­logilo­ven kan ikke helse­per­so­nell opp­ly­se om fos­te­rets kjønn før etter tolv­te uke, med mind­re kvin­nen er bærer av en al­vor­lig kjønns­bun­det syk­dom.

- Hvis det er ute­luk­ken­de kvin­nens valg­fri­het dette drei­er seg om - hvor­for har vi da en be­grens­ning for å få vite kjønn, spør Løn­ning. Også Isak­sen mener dette er et pa­ra­doks.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pro­vo­se­rer kvinne­fo­ru­met

Det pro­vo­se­rer kvinne­fo­ru­mets leder Julie Brodt­korb.

- Det viser at de tror denne de­bat­ten kun hand­ler om prin­sip­per og ikke vir­ke­li­ge men­nes­ker i vir­ke­li­ge liv. Jeg var også i den vill­fa­rel­se for et år siden. Gjen­nom pro­ses­sen i kvinne­fo­ru­met og kon­takt med men­nes­ker som har vært eller er i si­tua­sjo­nen, kom jeg til at dette ikke hand­ler om Marx eller Burk, men om vir­ke­li­ge men­nes­ker i vir­ke­li­ge liv, og deres si­tua­sjon er svært for­skjel­lig. Det kan ikke sam­men­lig­nes med å få en jente eller gutt, spør Brodt­korb til Dagen.

Løn­ning og Isak­sen mener at pa­ra­gra­fen må fjer­nes, fordi den bi­drar til et sor­te­rings­sam­funn.

- Denne be­stem­te pa­ra­gra­fen sier rett ut at dette er det sam­fun­net vi in­vi­te­rer til, gjen­nom å se­lek­te­re på grunn­lag av for ek­sem­pel Downs syn­drom, sier Løn­ning.

Brodt­korb er uenig.

- Det beste til­ta­ket for at få flere til å velge å få barn som kom­mer til å ha svært store ut­ford­rin­ger, er å sørge for et godt hjelpe­ap­pa­rat. De bør legge ener­gi­en sin der, frem­for å svek­ke vår abort­lov­giv­ning, sier hun.

Dagen

Abortdebatten

Stortinget vedtok abortloven 13. juni 1975.

Kvinner kan ta selvbestemt abort til og med tolvte svangerskapsuke.

Abortlovens paragraf 2c: Abort kan skje dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Dette kalles også «eugenisk indikasjon».

Høyres programkomité vil endre på paragrafen, slik at det ikke blir mulig å få abort kun på grunn av alvorlig sykdom hos fosteret.

Kilde: Lovdata.no