Kronprinsfamilien startet jubileumsfeiringen på Skaugum

Presis klokka 8 gikk flagget til topps på Skaugum. Et kvarter senere kom en smilende, bunadskledd kronprinsfamilie ut på trappa for å hilse Askers skolebarn velkommen. Og dermed var den kongelige jubileumsfeiringen i gang.

Den hyg­ge­li­ge 17. mai-tra­di­sjo­nen på Skau­gum har ek­sis­tert siden 1946, da kron­prins Olav ble spurt av Asker kom­mu­ne om kron­prins­fa­mi­li­en kunne tenke seg å ta imot barne­to­get på Skau­gum.

- Ja, gjer­ne, men da må det skje tid­lig, før vi må reise inn til Slot­tet for å hilse barne­to­get der, var sva­ret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og siden har det vært en tra­di­sjon. Bare i for­bin­del­se med om­byg­gin­gen av kron­prins­bo­li­gen tid­lig på 2000-tal­let måtte barne­to­get velge en annen rute.

Tid­li­ge­re gikk også As­ker-rus­sen i barne­to­get forbi Skau­gum, men det ble slutt i 2003, da sta­ben og po­li­ti­et rundt kron­prins­fa­mi­li­en mente at det ut­ar­tet ved at rus­sen tok seg litt for mange fri­he­ter. Sik­ker­he­ten rundt de kon­ge­li­ge var også et ar­gu­ment som ble brukt.

Lo­ka­le bu­na­der

Både kron­prins Haa­kon, kron­prin­ses­se Met­te-Ma­rit og arve­prin­ses­sen Ing­rid Alex­and­ra var kledd i sine lo­ka­le As­ker-bu­na­der i an­led­ning dagen.

Lille­prin­sen Sver­re Mag­nus hadde bunad fra mors hjem­fyl­ke Vest-Ag­der, mens store­bror Ma­ri­us hadde valgt mørk dress. Tro­lig har 17-årin­gen vokst ut av bu­na­den sin.

Thea Faus­ke Røn og Leo Alex­an­der Li­vings­tone, som begge fyl­ler åtte år 17. mai, sør­get for den tra­di­sjo­nel­le bloms­ter­over­rek­kel­sen.

Mange folk

På den lille gress­kled­de bak­ken foran ho­ved­inn­gan­gen var det denne mor­ge­nen flere folk enn van­lig sam­let for å se barne­to­get pas­se­re forbi kron­prins­fa­mi­li­en. Her må man ha en spe­si­ell til­la­tel­se for å opp­hol­de seg, og kom­mu­nens funk­sjons­hem­me­de er blant dem som får denne mu­lig­he­ten.

Blant de frem­møt­te er 40 folke­dan­se­re fra As­kers venn­skaps­kom­mu­ner i Dan­mark og Sve­ri­ge. De er in­vi­tert av Asker folke­danslag og stil­ler også i folke­drak­ter på Nor­ges na­sjo­nal­dag. I løpet av dagen skal de opp­tre flere ste­der i kom­mu­nen.

Norsk og uten­landsk pres­se var også møtt opp i hope­tall for å dekke den år­li­ge be­gi­ven­he­ten. De uten­lands­ke fo­to­gra­fe­ne er spe­si­elt in­ter­es­sert i bil­der av de kon­ge­li­ge i bunad. Både det og barne­tog er jo en helt spe­si­ell norsk tra­di­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB

Les også
Grunnloven 200 årHarald Hegstad